Frumusețea, tradițiile și îndeletnicirile din Transilvania, prezentate la un post TV german: „Locuri «înghețate» în timp, chiar aici, în inima Europei”

Datinile, meșteșugurile și viața de zi cu zi a transilvănenilor este prezentată într-un documentar al cunoscutului post german de știri Deutsche Welle, scrie Monitorul de Cluj.

Video: Deutsche Welle

Transilvania este în centrul unui documentar lansat în urmă cu câteva zile de postul internațional german Deutsche Welle. Regiunea este prezentată drept una cu frumuseți nemaivăzute, unde tradițiile sunt păstrate vii și meșteșugurile sunt date din generație în generație.

„Sunt unele locuri de care a auzit toată lumea, dar pe care puțini le cunosc cu adevărat. Unul dintre aceste locuri este și Transilvania. (…) Transilvania este o regiune cu o istorie lungă și cu tradiții vibrante. E un loc unde oamenii se bucură de viață și sunt împăcați chiar și cu ideea că viața lor se va sfârși într-o zi. Departe de orașe, unele locuri par înghețate în timp, chiar aici, în inima Europei.

Aici, păturile de ceață stau așezate peste sat, sunt legende sinistre și chiar povești cu vampiri. Transilvania este, probabil, cel mai bine cunoscută datorită poveștilor cu Contele Dracula. Castelul Bran este cunoscut drept casa contelui. Dar regiunea are mult mai multe de oferit decât povești înfricoșătoare. Clădirile magnifice sunt fundalul unei istorii dramatice. Maghiarii, sașii și românii au conturat Transilvania de astăzi”, se arată în documentar.

Clujul, simbolul modernității în inima Transilvaniei

Clujul este prezentat drept capitala neoficială a Transilvaniei, un oraș vibrant, cu mulți tineri și un motor economic al regiunii.

„Din punct de vedere geografic, Transilvania formează centrul și nor-vestul României. Regiunea este înconjurată de Munții Carpați, iar Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei. Cu o populație de circa 325.000 de locuitori, Clujul este unul dintre cele mai mari orașe din România și centrul economic, cultural și științific al Transilvaniei. Cunoscut în trecut sub numele de Klausenburg, orașul a fost fondat în secolul 13 de către coloniști germani. Clădirile mărețe din centrul orașului adeveresc importanța regională a orașului de-a lungul istoriei. Astăzi, străzile sunt pline de tineri. Clujul este un centru universitar și reprezintă latura modernă și tânără a Transilvanei, în contrast cu mediul predominant rural și tradițional din regiune”, mai arată jurnaliștii germani.

Documentarul prezintă, printre altele, povestea Cimitirului Vesel de la Săpânța, activitatea unui crescător de cai din apropierea Clujului și târgul de cai de la Gilău, dar și viața unui tânăr cuplu de meșteșugari sași din satul Cincu, județul Brașov.

„Oamenii de aici fac tot ce le stă în putință să își păstreze tradiția și cultura”, concluzionează autorii documentarului.

Un capitol aparte din film se referă la istoria sașilor de pe meleagurile transilvane cu referire directă la bisericile fortificate din zona Brateiu – Sighișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*