FOTO – VIDEO. Povestea lânii a deschis Festivalul „Tradiții de Toamnă” de la Sadu

În acest week-end este sărbătoare la Sadu. Festivalul „Tradiții de Toamnă”, ajuns la a doua ediție a atras ca un magnet sute de oameni.

Festivalul a debutat sâmbătă cu „Povestea Lânii”, menită să readucă în memoria localnicilor obiceiurile vechi păstorești de pe meleagurile Mărginimii Sibiului.

În Piața Centrală din Sadu s-a auzit după foarte mulți ani toboșarul satului care pe vremuri aducea la cunoștința localnicilor toate lucrurile mai importante.

Apoi, la șipotul amenajat în zonă a sosit o căruță plină ochi cu femeile care urmau să spele lâna și bărbații călare pe cai care au adus desagile cu lână. Pe vremuri, oile erau tunse în luna mai, odată cu urcarea la munte, iar lâna era spălată și prelucrată toamna odată cu revenirea oilor acasă.

 

 

 

 

Obiceiul, pentru că putem vorbi de un obicei, este însoțit de diverse strigături ale femeilor care spală lâna și apoi o pun la uscat.

Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, prezentă la eveniment, a fost foarte încântată de cele văzute și de faptul că Sdau reprezintă unul dintre puținele locuri din județ și chiar din țară, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie și prezentate celor tineri pentru a fi duse mai departe.

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, a subliniat importanța păstrării tradițiilor satului românesc ancestral, și a transmiterii lor generațiilor viitoare.

Din partea Primăriei și Consiliului Local, primarul Valentin Ivan a oferit câte un buchet de flori și o traistă tardițională Președintei Consiliului Județean Daniela Câmpean și deputatei Christine Thellmann și ea prezentă la eveniment.

 

 

Povestea lânii a continuat cu mai multe ateliere tematice având ca temă toarcerea și prelucrarea lânii, ateliere la care au participat atât femeile mai în vârstă ale satului dar și multe fete și tinere dornice să învețe cât mai multe despre prelucrarea tradițională a lânii.

Președinta Consiliului Județean Daniela Câmpean s-a declarat entuziasmată de războiul de țesut la care a învățat să lucreze.

Festivalul Tradiții de Toamnă a continuat după amiază în sala Căminului Cultural unde a avut loc o șezătoare a vârstnicilor. Bucuria de a fi împreună a comunității unite din Sadu a fost celebrată printr-un prânz autentic și marcarea a 110 ani de la deschiderea Fabricii de Bere Sadu, cu un spectacol impresionant de muzică populară interpretată de artiști renumiți precum Silvana Săvoiu și Ionuţ Rotar, Maria Butilă şi Veta Biriş.

smart

Festivalul „Tradiții de Toamnă continuă duminică, când, începând cu ora 13.00, la Căminul Cultural Sadu are loc evenimentul de celebrare a 640 de ani de la prima atestare documentară a comunei, în cadrul simpozionului „Sadu – Vatră de Istorie și Tradiție”.

De la ora 15.00, pe scena amplasată în Piața Centrală Sadu va avea loc un mare spectacol care va aduce în fața publicului artiști locali și naționali renumiţi, precum Ansamblul Valea Sadului – cele două grupe de dansatori, alături soliștii vocali Iulian Hanea, Mihaela Stoica, Adina Draghici și Selena Guller, Paul Foficaș, Adrian Lalu și Ștefan Stanovici (moment instrumental), Grupul de chitară „Zâmbete și Acorduri”, Grupul vocal Doruri Sibiene, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Claudia Ionaș, Nicu Novac, acompaniați de orchestra condusă de Florin Ionaș și Minodora Muntean cu formația sa.

Evenimentul se va încheia spectaculos, cu un impresionant foc de artificii, care va lumina cerul nopții.

Foto/Video: Mesagerul de Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*