FOTO VIDEO. Ceata de Feciori de la Rucăr, invitată la Muzeul ASTRA Sibiu. Cetașii au prezentat colindele și jocul specific satului

 

Obiceiurile și portul popular din satul Rucăr au atras atenția muzeografilor de la Muzeul Astra din Sibiu. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cetașii de la Rucăr au fost vizitați de aceti muzeografi, care au imortalizat fiecare colindă, fiecare joc care s-a păstrat în acest sat din străbuni, scrie Monitorul de Făgăraș.

  • ,,Au fost impresionați de faptul că obiceiul cetei de feciori, jocul, colindatul decurg normal, că nu avem nevoie de instructor. Ei erau convinși că toate aceste obiceiuri sunt regizate. Pe de altă parte, noi am fost uimiți de părerea lor din acest punct de vedere“ a spus Alexandru Bogdan, primarul Cetei de feciori de la Rucăr.

Întâlnirea cu cetașii și cu obiceiurile locului s-a concretizat într-un videoclip pe care Muzeul Astra l-a realizat.

  • ,,Vom crea un eveniment împreună cu Muzeul Astra în care acest videoclip va fi prezentat rucărenilor, la căminul cultural din sat“ a mai spus Alexandru Bogdan.

Dansurile și colinda de la Rucăr, la Muzeul Astra

Impresiile deosebite ale muzeografilor sibieni i-au determinat să invite cetașii de la Rucăr în cadrul proiectului derulat de muzeu ,,Dance as ICH“, prezentarea acestuia având loc în perioada 9-11 octombrie 2023 la Muzeul Astra. Miercuri, 11 octombrie, cetașii și fetele de la Rucăr au îmbrăcat costumele populare unice în Transilvania și au prezentat jocurile populare specifice satului: fecioreasca, învârtita și hațegana, dar și obiceiul Cetei de feciori. Purpuriul de dansuri prezentat de rucăreni s-a alăturat celor prezentate de alte comunități locale, germană, maghiară, dar și Junii Sibiului. S-a organizat și un workshop care a avut ca scop schimbul de  experiențe și cunoștințe privind implicarea comunităților în activitățile culturale. La aceste dezbateri, participanții au avut ocazia să pună întrebări, aflând astfel multe taine ale obiceiurilor sătești păstrate peste vremi.

Expoziție la Muzeul Astra cu portul popular din Rucăr

Colaborarea satului Rucăr cu Muzeul Astra Sibiu nu se oprește însă aici.

  • ,,În cadrul muzeului va fi organizată o sală expozițională în care costumele populare, obiceiurile și tradițiile Rucărului vor fi descrise și expuse. Expoziția, probabil, va fi organizată vara următoare. Dar până atunci, muzeografii de la Astra vor fi prezenți din nou la Rucăr cu ocazia obiceiurilor de iarnă“ a adăugat Alexandru Bogdan.

Obiceiurile de iarnă de la Rucăr

În satul Rucăr se organizează în fiecare an  ceată de feciori. Cel puțin șapte tineri devin cetași, îmbracă portul popular al satului, cu vâstrele împodobite,  cu cioareci și cămașă cu coadă încrețită și cu cheptar pentru a colinda fiecare casă și a aduce  vestea Nașterii Mântuitorului. Colindele  tradiţionale din satul Rucăr  sunt ,,Cincea-n casă după masă” , colinda fetei ,,Samănă Florica floricele…” şi colinda băiatului ,,Gheorghe bun bărbat”. Apoi, în fiecare zi de sărbătoare, ceata de feciori organizează joc în vatra satului (la căminul cultural) unde dă tonul primarul,  iar    viceprimarul, casierul, paharnic, crâşmarul,  fochistul şi toţi ceilalţi cetaşi invită fetele la joc.  Costumul popular al fetelor este unic, ie cu șinoare sau cu mâneca toată, șurțe învărgate cu brăcini cu ciucuri, pieptar sau laibăr. Doar de Bobotează fetele îmbracă portul popular comun zonei, ie cu șinoare, poale încrețite și crătințe. (Lucia BAKI)

Foto Video: Monitorul de Făgăraș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*