FOTO: Succes pentru festivalul Ars HUNGARICA

Un total de 29 de evenimente au fost prezentate la cea de-a 18-a ediție a Ars Hungarica, festivalul cultural maghiar de zece zile din Sibiu și împrejurimi. Au avut loc șase vernisaje, zece concerte de muzică clasică și ușoară, trei proiecții de filme și dezbateri, trei lansări de carte, trei spectacole de teatru (teatru-dans și teatru de păpuși), precum și o gală de deschidere, tururi ghidate și degustări de produse ungurești. Evenimentele au avut loc între 10 și 19 noiembrie, cu un total de peste 3.000 de participanți.

Anul acesta s-a dovedit din nou că Festivalul Ars HUNGARICA de la Sibiu este un eveniment important, recunoscut la nivel internațional și popular pe scena culturală locală. Acesta prezintă tradițiile și bogăția culturală maghiară localnicilor și vizitatorilor deopotrivă, precum și consolidează statutul de oraș multi-etnic și bogat prin diversitate culturală, oferind oportunități de recreere pentru întreaga comunitate locală.

Luând cuvântul la evenimentul de deschidere a celor zece zile de festival, Levente Serfőző, organizatorul principal al Ars HUNGARICA, președintele Asociației HÍD și vicepreședintele EMKE, a subliniat faptul că atunci când s-a născut ideea Ars Hungarica, cei alături de care au fost imaginate mesajul și semnificația, amploarea și magnitudinea primelor evenimente, nu au îndrăznit să se gândească că un festival cultural maghiar atât de longeviv va prinde rădăcini aici, la Sibiu, și se va transforma într-un eveniment recunoscut la nivel internațional.

Seria de evenimente a debutat cu o expoziție intitulată „Artiști maghiari din colecția de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal”. Deschiderea oficială de la Sala Thalia a fost urmată de spectacolul BIHAR al Attacca World Music & Balogh Kálmán, o colecție de lucrări din Bartók Béla.

În spațiul expozițional din Sala Oglinzilor a fost vernisată expoziția „Păpuși” de Szegedi Alice Torella, o artistă din Sibiu care trăiește la Budapesta. În Galeria Bisericii Reformate, Pădureț Mónika, artistă din București, și-a prezentat expoziția intitulată „CSEND(ES) – ÉLET – SZERENÁD”, în Turnul Sfatului, a fost prezentată expoziția de fotografie „Oglinda sufletului” a multipremiatului artist din Târgu Mureș, Nagy Botond, iar în sala de expoziții a Primăriei, s-a deschis cea de-a XXIII-a ediție a Salonului Internațional de Fotografie Maghiară – o expoziție de imagini premiate în 2023 de Asociația Mondială a Fotografilor Maghiari. Toate acestea pot fi vizitate până la sfârșitul lunii noiembrie.

A fost proiectat filmul lui Maksay Ágnes „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…”, iar proiecția „Carola, un spirit liber” a oferit o perspectivă asupra vieții culturale și sociale din Transilvania sfârșitului de secol XIX și început de secol XX, o regiune marcată de furtuni și tragedii istorice.

Au concertat, printre alții Szeder Trio și formația Góbé, ambele din Budapesta, mica trupă Tekergők, duo-ul Tasi Nóra & Sárosi Péter, dar i-am putut auzi și pe pianistul Béres Levente, pe Samson Melinda, soprană și pe Jürg Leutert organist.

Benedekffy Katalin și-a prezentat cartea „Egy csipetnyi Erdély” în cadrul turneului ei din sudul Transilvaniei, în deschiderea evenimentului au cântat Ceterașii din Sibiu. De asemenea, au fost prezentate volumele în limbile maghiară și germană ale cărții „Tragedia omului” de Madách Imre, cu ilustrațiile lui Ștefan ORTH, tipărite anul acesta la Tipografia Honterus din Sibiu.

Producția Centrului Cultural și Artistic din Lăzarea, Teatrul de păpuși HalVirág a prezentat spectacolul lui Tamás Gyopár „Csihán Királyúrfi”. Teatrul Cetății Gyula a prezentat producția „Ce s-a întâmplat cu femeia?”, iar Teatrul Coregrafic Bekecs a prezentat spectacolul „Ciocanul satului” de Petőfi Sándor.

Festivalul Ars Hungarica a avut loc și în Ocna Sibiului, unde publicul a putut să se întâlnească cu Benedekffy Katalin, să-l asculte pe pianistul Béres Levente, să vadă proiecția filmului „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!” de Maksay Ágnes și László Loránd, un film despre călătoriile lui Petőfi Sándor în Transilvania și să admire o expoziție de fotografii.

Organizatorii festivalului Ars HUNGARICA au acordat o atenție deosebită sărbătoririi mai multor centenarii legate de cultura maghiară, iar anul acesta sibienii și vizitatorii Sibiului au avut parte de două spectacole sub egida Petőfi 200, unul dedicat lui Madách 200 și un concert In memoriam Ligeti 100.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*