„Fluid”, în viziunea artistului plastic sibian Marius David

Artistul plastic Marius David s-a născut pe 1 octombrie 1950 în Călan, jud. Hunedoara.  A absolvit secția pedagogică a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, în 1972. Este profesor de istoria artelor și educație vizuală. Este membru al U.A.P.-Filiala Sibiu, fiind prezent, constant, la manifestările filialei. Începând cu anul 1976 are expoziții personale deschise în țară și străinătate, participă la numeroase expoziții colective și de grup. Participă la tabere de creație la Cisnădioara (2001), Sibiel (2003), Sâmbăta de Sus (2005), Biertan (2006, 2007).

Foto: Ion Talpoș

Expoziția „Fluid” de ieri, 28 mai 2024, de la Galeria de Artă a UAP Sibiu (Piața Mare nr. 12), continuă ciclul lucrărilor expuse de artist în anul 2022, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal, din Sibiu. Coordonatorul evenimentului artistic a fost prof. dr. Florin Viorel, Președintele Filialei Sibiu a U.A.P., expoziția fiind curatoriată de dr. Iulia Mesea, istoric și critic de artă. În deschidere au luat cuvântul artiștii plastici Anca Serfozo (grafician) și Ioan Cândea (sculptor).

Foto: Ion Talpoș

După afirmațiile artistului, perioada copilăriei petrecută la Călan i-a marcat, ulterior, cariera sa artistică. Acolo, copil fiind, a văzut pentru prima dată fonta topită scurgându-se dintr-un furnal. „Cine poate vedea curgerea fontei topite, acel șuvoi luminos și strălucitor  care pare că îngheață, va înțelege ce este fluidul și cum poate să te inspire în pictură” spune Marius David.

Ieri, în cuvântul său de deschidere a expoziției, artistul a mărturisit:

„Trebuie să spun câteva lucruri despre mine… Lucruri pe care nu le știe nimeni… Amintirile mele care mi-au influențat, mai târziu, stilul de lucru în artă, pornesc de la nouă ani… Există cărți în care oamenii scriu texte foarte scurte, care par să fie fișe de lectură sau fișe de creație… Între șapte, opt sau zece rânduri scrise, apare un spațiu în care este pusă o steluță… În ceea ce aș fi vrut eu să prezint aici, ar fi trebuit să pun vreo 10 steluțe!… Nu le mai prezint, dar o să vă spun, totuși, câte ceva despre această expoziție. Am conceput expoziția ca un constructor de diapazoane. Cel mai comun diapazon este cel care emite sunetul ”La” dar sunt diapazoane speciale, care emit și celelalte sunete. Între celelalte sunete se află aceste lucrări ale mele, care sunt ilustrări de stări pornite de la un sunet, de la un fâlfâit de aripă… Sau, de la un lucru și mai simplu! De la trecerea unui nor… care îți dă o stare, că nu știi ce s-a întâmplat… A fost și umbră, și lumină… Și ceva, ceva din asta, te-a emoționat. Dar acest lucru îl resimți după câteva luni, sau după câțiva ani… Această reamintire o pictez eu, de fapt!”

Foto: Ion Talpoș

Prin creația sa artistică, Marius David demonstrează că este un împătimit al culorii. Lucrările sale nu au forme clare, nu au contururi bine definite, pentru că ele reprezintă stări, reprezintă emoții…

„Nu poți face conturul unei emoții! Nu te poți plimba cu privirea, sau cu degetul, pe marginea ei. Aș putea spune că am pictat șoptit, de teama de a nu tulbura gândul, a rămâne în amintirea lui. Și așa se întâmplă când gândul, și nu ideea, pune stăpânire pe tine” spune artistul.

Foto: Ion Talpoș

Lucrările artistului expuse pe simezele galeriei demonstrează acest lucru, cu prisosință! Având un grad ridicat de abstractizare, lucrările artistului susțin o legătură fermă cu realitatea, prin sursa de inspirație. După cum remarca criticul de artă Iulia Mesea „ …formele lucrărilor sale se nasc din glisările armoniilor cromatice, mișcarea este la fiecare gest alta, creația devine un proces de metamorfoze prin corelația dualismelor concret-abstract, însoțită de jocul dintre vulnerabilitate  și reziliență, dintre efemer, etern și virtual”.

Foto: Ion Talpoș

„Expoziția aceasta nu este nici exces, nici capriciu! Este o mărturisire foarte sinceră, foarte simplă. În ciuda tuturor curentelor și mișcărilor care ne tulbură teribil, în loc să ne liniștească, eu sper ca aceste lucrări pe care le vedeți expuse acum să vă inspire și să plecați de aici cu imaginea unei singure lucrări, măcar, sau a unui fragment din aceste lucrări! Tot ceea ce vedeți expus aici, sunt reamintiri. Probabil nu ați observat (și trebuie să vă atrag atenția asupra acestui lucru!) este faptul că lucrările mele sunt nesemnate! Aceasta îmi permite să le continui, să zic că nu acesta este finalul, nu acesta este definitivul, ci urmează să mai adaug ceva, la momentul potrivit (…) Lucrările mele nu au titluri, pentru că ele nu au nevoie de titluri! Titlurile le-ați putea da dumneavoastră. Ar fi o idee bună! La una din lucrări, sau la toate lucrările, să le dați dumneavoastră titluri, dacă credeți că li se pot da titluri!” a mai spus Marius David.

Foto: Ion Talpoș

Expoziția a constituit, pentru publicul prezent, un moment de bucurie! A fost un bun prilej de reîntâlnire pentru iubitorii de artă, oameni simpli sau personalități ale culturii noastre, sub toate formele ei de manifestare.

Autor: Ion TALPOȘ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*