EXCLUSIV: Senatorul Ariton, aşteptat la Poliţia Sibiu. DNA: „Ştie foarte bine ce are de făcut”

Aflat sub control judiciar începând de ieri, senatorul liberal Ion Ariton încă nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu. Dacă îşi încalcă obligaţiile impuse de procurorii DNA, fostul ministru al Economiei riscă să fie arestat preventiv.

Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

DNA urmează să anunţe oficial IPJ Sibiu cu privire la instituirea controlului judiciar în cazul lui Ion Ariton. Pe de altă parte, surse din cadrul Poliţiei judeţene au declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, că Ion Ariton încă nu a găsit de cuviinţă să treacă pe la IPJ, fapt confirmat de reprezentanţii biroului de presă. „Într-un termen rezonabil, o zi sau două, va fi înştiinţată oficial şi Poliţia Sibiu. Fostul ministru ştie foarte bine ce are de făcut şi trebuie să se prezinte singur la Poliţie pentru a stabili, de comun acord cu ofiţerii de la Urmăriţi, programul de vizitare”, a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, contactată de Mesagerul de Sibiu.

Ariton este urmărit penal, iar procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție – au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de acesta pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de ieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Poliția Sibiu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de suspecții, inculpații sau martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale, să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

„Inculpatului Ariton Ion i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*