EXCLUSIV: Șeful pompierilor s-a dat cu funingine pe față pentru fiica lui

Comandantul pompierilor sibieni, colonelul Cosmin Balcu, a reușit să-și înscrie fiica la cel mai bun liceu sibian pe locurile rezervate romilor. Procedeul a fost simplu.

Cosmin Balcu

Cosmin Balcu

Pentru asta nu a avut nevoie decât de o adeverință care să ateste apartenența la etnia romă, o adeverință de care a făcut rost de la Partidul Alianța Democrată a Romilor.  Cu ajutorul acestui act, fiica lui Balcu a fost admisă în clasa a IX-a la Colegiul Brukenthal Sibiu în sesiunea de admitere 2015. Este cunoscut faptul că la acest liceu de tradiție, cu predare în limba germană, se intra foarte greu, ultima medie de anul acesta fiind 9,30. Cum la testul de evaluare națională fiica șefului ISU nu a obținut decât media 8,73, șansele de a ajunge elev la Brukenthal erau nule. În programa de admitere în învățământul liceal, liceul Brukenthal avea un singur loc pentru elevii de etnie romă. Pentru acest loc au concurat doar elevii care făceau dovada că aparțineau etniei amintită. S-au înscris doi elevi: fiica colonelului Balcu și fiica lui Goguleț Mihuțescu, acesta din urmă aparținând unei cunoscute familii de romi din Sibiu. Media lui Balcu fiind mai mare, a fost declarată admisă. Conducerea Inspectoratului Școlar ridică din umeri: nu are competența de a verifica etnia elevilor înscriși. „Noi suntem obligați să luăm de bune adeverințele emise de organizațiile romilor. Din punctul nostru de vedere, această înscriere este legală”, susține Ștefan Firu, inspectorul școlar general.

Cel care a semnat adeverința lui Balcu este Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor. „Nu am eliberat vreo adeverință pentru Balcu. Nu aparține etniei noastre și nu puteam face asta”, a declarat telefonic Dorin Cioabă.  Dacă ținem cont de declarația lui Cioabă, colonelul ar putea fi acuzat de falsificarea acestui act. Totuși, în dosarul înregistrat la IȘJ Sibiu se găsește o adeverință semnată și ștampilată și semnată de Dorin Cioabă, în calitate de președinte al Partidului Alianța Democrată a Romilor.

În ultimele zile, Cosmin Balcu a evitat contactul cu reporterii Mesagerului de Sibiu. În cele din urmă, el a declarat că nici el și nici soția sa nu sunt de etnie romă, dar a ținut să lămurească situația. „Este legal. Socrul meu este în Partida Romilor sau simpatizant. Nu e rom și nici țigan. E simpatizant. Dl. Cioabă a dat hârtie pentru socrul meu și, pe lege, au fost două locuri cu doi înscriși. Fata mea a participat în mod normal la examen, cu note bune, însă am zis: ca rezervă, dacă este varianta asta și nu intri normal, OK, dacă ai media, intri acolo. Perfect legal. A fost totul transparent. În termen. Colegiul a aprobat dosarul, că a fost dosar complet, cu hârtia respectivă. Eu nu sunt de etnie. Atenție! Nici soția mea nu e de etnie. În lege spune «simpatizanți» și «afiliați», nu știu exact. Este la dosar hârtia lui Cioabă. Eu n-am fost niciodată la Cioabă, dar cu socrul meu se cunosc. Eu așa știu. Personal, n-am o relație directă cu dl. Cioabă, nici cu familia. Eu n-am încălcat nimic. Noi nici nu ne-am gândit în familie. Dar socrul meu zice: «eu sunt cu ei, sunt acolo». Dacă am avut o variantă legală, de ce să nu profit de ea?”, ne-a spus colonelul.

Există totuși o întrebare: dacă părinții nu sunt de etnie romă, de ce în adeverința în discuție scrie negru pe alb că fiica lor „este de etnie romă”? Mai mult, colonelul Balcu susține că acest act are număr de înregistrare. O posibilă explicație stă în faptul că șeful ISU a fost ales, vara trecută, la conducerea clubului de sorginte masonică Lions Brukenthal, care adună mai mulți etnici germani.

Documente și declarații pe acest subiect, în ediția tipărită a Mesagerului de Sibiu de vineri, 27 noiembrie!

9 Comments

 1. bilciu says:

  Pai e de etnie. Se vede. Care-i problemutza?

  • Stoica Ioana says:

   Niste nesimtiti ordinari care profita de functiile pe care le au.Copiii d-lui Balcu asa au mers la scoala din clasa l .Fiica d-lui a intrat inclusiv la sc2 fara a promova testul de limba germana .Invatatorii si profesorii stiu cat de buna la invatatura este fiica d-lui !Din pacate banii si pilele rezolva totul in ziua de astazi! Sa ajungi sa te injosesti in asa hal pt un loc la o scoala …!

  • Stoica Ioana says:

   Au fost intelesi si cu directiunea scolii pentru ca sunt in relatii bune.De asemenea harti puteau face rost si altii cu siguranta,dar nu merita scoala aia sa te unilesti in asa hal!Rusine lor si tururor celor care i-au invatat sa recurga la asemenea variante!Ar trebui ca lucrurile sa nu ramana asa!

   • Stoica Ioana says:

    Demisia si fiica sa transferata la un liceu la care trebuia sa intre cu media obtinuta.Ar trebui sa se ceara demisia si directiunii liceului.

 2. vasile sofica says:

  este o rusine, uriasa, daca un colonel sef de inspectorat face asa ceva, este de necrezut, trebuie ca urgent sa se sisizeze organele de ancheta si mai si sa faca ce trebuie iar individul trebuie expulzat urgent din sistem, inca o data rusine, rusine

 3. AL BUNEA says:

  Credeti ca-i pasa? A avut vreodata verticalitate? Un oportunist, un carierist, un mincinos, un fariseu! Cititi ce spune! Se invarte in jurul cozii! Nu spune nimic! Abureste! Pompierii isi merita seful! Sa le traiasca… 1000 de ani (sub nivelul marii!).

 4. Pingback: Știrile zilei - 1 decembrie 2015 ⋆ zoso blog

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*