Europarlamentarul Daniel Buda salută inițiativa CE de a face pași concreți pentru rezolvarea problemei urșilor

Europarlamentarul Daniel Buda a salutat inițiativa Comisiei Europene de a aborda în mod concret problema urșilor și a altor mari prădători, care au devenit o preocupare crescută în Europa în ultimii ani.

Europarlamentarul Daniel Buda susține inițiativa Comisiei Europene prin care vizează rezolvarea problemei urșilor și a altor mari prădători.  Acest lucru vine în urma creșterii semnificative a populațiilor de lupi și urși în Europa continentală, cu efecte semnificative asupra comunităților locale și a agriculturii.

Unul dintre aspectele cheie ale situației actuale este creșterea numărului de carnivore mari în Europa continentală. În acest sens, lupii au înregistrat o creștere semnificativă, de la 12.000 de exemplare raportate în 2012, la 19.000 în 2022, însoțită de o extindere a teritoriului lor cu 25%. În România, numărul de urși se ridică la aproximativ 8.000 de indivizi, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populația de urși la nivelul Uniunii Europene, în timp ce populația de lupi a depășit 3.000 de exemplare în țară.

„Am fost responsabil pe rezoluția inițiată de PPE în Parlamentul European privind protecția creșterii animalelor și a marilor carnivore în Europa, rezoluție care a fost susținută și votată favorabil de colegii din Parlamentul European în noiembrie 2022.

În ultimii ani, numărul de carnivore mari din Europa continentală a crescut, cel mai notabil pentru lupi, de la 12.000 exemplare raportate în 2012, la 19.000 în 2022 și la o expansiune de 25% a teritoriului. În România, numărul de urși este de aproximativ 8.000 indivizi, care reprezintă în jur de jumătate din populația la nivel UE, iar lupii de pe teritoriul țării au depăsit 3000 exemplare. La nivel UE, marile carnivore se află sub protecția strictă a speciilor de animale în conformitate cu Directiva Habitate.

În multe părți ale UE, extinderea ariei de răspândire sau recolonizarea de noi teritorii de către anumiți prădători mari, în special lupii și urșii, declanșează conflicte cu activitățile umane, mai ales cu agricultorii. Pășunatul extensiv al oilor și bovinelor este afectat de prădători, ceea ce duce la costuri semnificative cauzate de distrugerea efectivelor”, a transmis Daniel Buda.

CE, bază de date privind populația de lupi

În încercarea de a aborda această problemă complexă, Comisia Europeană a început să colecteze date detaliate cu privire la populațiile de lupi. Aceste date sunt obținute din surse multiple, inclusiv de la grupurile de experți și de la autoritățile naționale, în conformitate cu legislația UE și internațională existentă. Daniel Buda a subliniat că datele existente nu oferă o imagine completă și a făcut un apel către toate comunitățile locale, oamenii de știință și părțile interesate să contribuie la acest demers.

„Din aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date privind efectivele de lup de la grupurile de experți și de la principalele părți interesate, precum și date raportate de autoritățile naționale în temeiul legislației UE și internaționale existente.

Cu toate acestea, datele existente nu oferă o imagine completă, iar toate comunitățile locale, oamenii de știință și părțile interesate sunt invitate să prezinte, până la 22 septembrie 2023, date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora la adresa de email EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu. Îndemn toate părțile interesate, fermieri, asociații de fermieri și autorități locale să aducă o contribuie acestui demers și să sublinieze și impactul pe care îl au și alte mari carnivore.

Consider că, deși problema acestor prădători mari nu se rezumă doar la lupi, România fiind deosebit de afectată de atacurile de urși, Comisia Europeană face pași relevanți în direcția potrivită”, a mai arătat europarlamentarul Daniel Buda.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*