Emil Boc: ”Modul de viață european îl simțim deja la Sibiu”

Ambasadori, miniștri, șefi de structuri ministeriale din 27 de țări membre ale UE se  află joi și vineri la Sibiu pentru a discuta despre viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Eveniment important

Printre participanții la întâlnirile de la Sibiu se află și Daniela Cîmpean,  președinta    Consiliului     Județean       Sibiu, membră în Comitetul European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sau Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE a Comitetului Regiunilor.

”Cei care decid și cei care formează Parlmentul European al Regiunilor, Satelor și Orașelor, sunt prezenți aici, la Sibiu. Însă, pe lângă acești aleși locali și regionali din țările Uniunii Eurpene, la Sibiu avem delegații formate din ambasadori, miniștri și reprezentanți ai Ministerelor Dezvoltării din 22 de state europene. Îndrăznesc să spun că, după summit-ul din 2019, acest eveniment este cu atât mai important cu cât, în cadrul celor două întâlniri  care vor avea loc, vor fi abordate teme care dezbat subiecte de maxim interes pentru locuitorii Uniunii Europene, respectiv teme care privesc politica de coeziune teritorială. Una dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, la deschiderea conferințelor.

 

”Lipiciul” care ține UE împreună

Prezent la Sibiu, Emil Boc, primarul Clujului și  președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE a Comitetului Regiunilor a explicat de ce este importantă politica de coeziune a UE. ”De fapt ce este această politică de coeziune de care tot vorbim? Este acel ”lipici” care ține Uniunea Europeană împreună. Scopul ei este să diminueze decalajele de dezvoltare dintre țări, regiuni, orașe ale Uniunii Europene. Evident că politica de coeziune se adresează tuturor statelor din UE, însă principalii beneficiari sunt cei care au o situație economică mai dificilă. Politica de coeziune este și trebuie să rămână o politică pentru toate statele din UE. Nu cred că veți găsi un sat, nu o comună, oraș sau regiune din România care să nu fi beneficiat de politica de coeziune. Ea a schimbat în bine viața a milioane de români, de la aderarea din 2007. Sunt peste 70 de miliarde de euro care au intrat în România și s-au concretizat în școli, creșe, grădinițe, drumuri, străzi, spații verzi, piste de biciclete, autostrăzi”, a explicat Boc.

 

Sibiu-i fruncea

Boc a vorbit și despre provocările prezentului, cum ar fi pandemia care s-a încheiat, războiul care a izbucnit în Ucraina, accelerarea dezvoltării tehnlogice și a inteligenței artificiale sau noul model de creștere economică, bazat pe dimensiunea verde, nepoluantă. Toate acestea oferă posibilitatea apariției unor noi decalaje între statele Europene. ”Cum putem face ca aceste lucurui noi, să nu adânceasă decalajele de dezvoltare ale UE, ci dimpotrivă, să mergem cu toții în aceeași direcție? Sunt întrebări fundamentale la care trebuie sa începem să răspundem acum, pentru că anul viitor comisia europeană actuală își încheie mandatul, vor fi alegeri europarlamentare, iar în 2025 vom avea o nouă Comisie Europeană, care trebuie să vină cu o nouă politică de coeziune. Acel viitor se pregătește astăzi, iar România nu are voie să stea în afara acestei discuții, pentru că este unul dintre principalii beneficiari ai politicii de coeziune din UE. (…) Româna este parte a acestui demers și modul acesta de viață european îl simțim la Sibiu, și v-o spun cu sinceritate, împărtășesc același mod de viață europană ca și în alte capitale europene aici la Sibiu, pentru că, deja, dvs respirați european, respirați valori europene, vorbiți despre ele și le practicați în fiecare zi”, a conchis Boc.

 

Discuții și dezbateri

Joi s-a desfășurat Conferința „Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă”, eveniment ce a reunit la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 27 state membre (ambasadori, miniștri, șefi de structuri ministeriale), aleși regionali și locali din UE și înalți oficiali ai Comisiei Europene.

Vineri, viitorul politicii de coeziune va fi discutat de liderii locali și regionali din întreaga Europă, care vor participa la reuniunea Comisiei responsabile pentru politica de coeziune și buget (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*