Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Credincioşii din Sibiu şi din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din prima duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

foto: motropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

La Sfânta Liturghie a fost citită pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din Anul Domnului 2024, în care s-a explicat învăţătura despre cinstirea icoanelor, formulată la Sinodul VII Ecumenic, şi s-a făcut apel către credincioşi pentru a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar destinat ajutorării comunităţilor defavorizate social şi credincioşilor aflaţi în nevoi.

În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre popasurile duhovniceşti din duminicile Postului Mare, îndemnându-i pe credincioşi să parcurgă perioada aceasta de pregătire spirituală prin rugăciune, fapte bune şi milostenie, ajutându-i pe cei aflaţi în nevoi materiale.

foto: motropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

„În călătoria aceasta a noastră prin Postul Mare ați ascultat Pastorala Sfântului Sinod rânduită a fi citită în prima duminică a Postuluica binecuvântare a tuturor ierarhilor din Biserica noastră, pentru că Duminica Ortodoxiei, este o zi de identitate a ființei noastre religioase și naționale. Avem un tezaur atât de important, atât de măreț de care trebuie să fim bucuroși și dreptmăritoripentru că ne-a învrednicit Dumnezeu să ne naștem într-o astfel de Biserică și să ne putem hrăni dintro bogăție imensă de valori (…). Iată că și postul este o rânduială specială în Biserica Ortodoxă, continuând călătoria noastră spirituală cu Hristos, spre Pătimirile Sale şi spre unica și biruitoarea Zi a Învierii Lui din morţi, parcurgând cea mai importantă şi mai aspră perioadă a anului bisericesc, şcoala pocăinţei, Postul MareCea mai lungă și cea mai intensă perioadă de nevoințe duhovnicești cuprinde, mai întâi, primele 40 de zile care constituie Postul Păresimilor, la care se adaugă ca o încununare, ca un apogeu al pregătirilor noastre și al urcușului nostru cu Hristos, Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Așadar, cu cât suntem mai consecvenți, cu cât suntem mai stăruitori, cu atât vom reuși să adăugăm tot câte o zi și cu ajutorul lui Dumnezeu să ajungem până la sfârșit, simțind bucuria cea mare a sărbătorilor care vor urma și mai ales a celei mai mari sărbători, care este Învierea Domnului” a spus ierarhul.

foto: motropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*