Discursul feminin actual, reflectat în expoziția „Vital 4” din Sibiu

Am participat joi, 7 martie 2024, la vernisajul expoziției de artă „Vital 4”, la Galeria UAP Sibiu. Am stat de vorbă cu dr. Iulia Mesea, istoric și critic de artă, curator al expoziției, care a avut amabilitatea să facă, pentru Mesagerul de Sibiu, câteva precizări, legate de expoziție.

Foto: Ion Talpoș

Reporter: Exponatele de astăzi de pe simeza Galeriei, aparțin artistelor. Îmi puteți spune, vă rog, de ce vorbim despre o expoziție cu lucrări de artă realizate de femei?

Iulia Mesea: Este o expoziție realizată de femei, adresată publicului iubitor de artă, pentru că luna martie este o lună dedicată, în întregime, femeii dar și pentru că este un foarte bun prilej să arătăm că Filiala Sibiu a UAP are un număr mare de artiste și creația lor este, cu adevărat, valoroasă și merită să fie receptată și ca segment aparte, de către publicul iubitor de artă. Evantaiul exprimărilor artistice feminine este, astăzi, într-o nestăvilită expandare. A fost nevoie de gesturi de mare curaj al unor artiste pentru a impune recunoașterea dreptului femeii creatoare de a se exprima liber și pentru a ajunge la performanța ca pe piața de artă, creația feminină să poată atinge cote egale și chiar superioare celor ale confraților bărbați.

R.: Cu alte cuvinte, prin exponatele de pe simeza Galeriei, ni se certifică faptul că într-o lume inhibată de prejudecăți discriminatorii, femeilor cu veleități artistice le-a fost deschisă calea pentru confirmarea capacităților lor creatoare?

I.M.: Acum, într-o lume în care se susține spargerea fostelor limite și promovarea tuturor categoriilor discriminate, s-a creat un spațiu excepțional de afirmare care, e drept, poate atrage uniformizări nedorite. Dar este, deocamdată, un moment favorabil de probare a capacităților și abilităților femeilor creatoare, pentru că țin de acest trend al „recuperării”, iar colaborarea cu femei de calibru profesional poate aduce un capital substanțial de imagine.

R.: Este expoziția aceasta considerată un pas înainte făcut în afirmarea capacităților inovative, creatoare ale femeilor, în artă?

I.M.: În efortul acesta de recuperare, ne-am situat anul trecut prin expoziția intitulată „Femeia, de la model la artista profesionistă”, pe care am organizat-o în calitate de curator din partea Muzeului Național Brukenthal, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, cu lucrări de patrimoniu din colecțiile celor două instituții partenere. Au fost prezente pe simezele spațiilor expoziționale ale muzeelor din Sibiu și Baia Mare peste 100 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative semnate de artiste active în secolele XIX și XX, până la artiste contemporane, unele dintre ele puțin sau deloc cunoscute, alăturate unor nume sonore, de referință în istoria artei. Expoziția a fost gândită astfel încât să impună frumusețea și conținutul complex al lucrărilor de artă prezentate, fie  că raportul pe care ele îl au cu femeia este acela de model, fie de creatoare, precum și schimbarea, în timp, a raportului și a percepției asupra acestei relații.

R.:  Dumneavoastră ați inițiat acest proiect?

I.M.: Da, l-am inițiat acum cinci ani. La prima ediție, proiectul s-a numit „Sens și sensibilitate”!  De acum patru ani îl fac împreună cu dr. Daniela Maria Bădilă. I-am schimbat titlul proiectului, i-am spus „Vital” și suntem acum la a patra ediție a expoziției cu acest nume!

R.: Cine sunt expozanții „Vital” ai ediției din acest an? 

I.M.: Expoziția  „Vital” se bucură de succes! Câștigă prin ecourile pe care le are în rândul iubitorilor de artă atât la nivelul orașului Sibiu, cât și în țară. Este un lucru care se vede foarte bine în recepția expoziției în mass-media și în media on-line, în numărul mare de participante. Noi am avut un număr mai mare de solicitări decât artistele care sunt prezente cu lucrări în expoziție. Pentru că  s-au înscris foarte multe artiste din țară, am făcut o jurizare. Astfel, expun acum un număr de 50 de artiste. Douăzeci sunt  din Sibiu, celelalte 30 sunt din filialele din  țară. Este invitată și poeta Luminița Giurgiu!

Foto: Ion Talpoș

Dintre numele, uneori prestigioase, ale doamnelor care participă la expoziție avem președinte de filiale, organizatoare de festivaluri de artă mai mari decât expoziția aceasta, de festivaluri internaționale… Ce mă bucură foarte tare este că avem o bună receptare, nu doar la nivelul artistelor consacrate, ci și la nivelul artistelor emergente. Sunt multe tinere care doresc să se alăture grupului care constituie nucleul deja format, să ia parte la acest eveniment. Pentru noi, acesta este un proiect de suflet la care țin foarte mult și mă bucur că este simțit la fel și de celelalte artiste din grupul nostru.

Foto: Ion Talpoș

R.: Vernisajul expozițiilor anterioare a fost organizat tot în preajma zilei de 8 Martie?

I.M.: Da, în fiecare an expozițiile au fost organizate la începutul lunii martie. Pentru prima ediție am avut alocat un spațiu în cadrul Muzeului Național Brukenthal, apoi am renunțat la el pentru că ne-am propus să promovăm, în primul rând, filiala UAP Sibiu. Să obișnuim oamenii să vină să vadă artă bună, de calitate și în spațiul acesta, nu doar în spațiul muzeal.

R.: Are expoziția aceasta o tematică precisă?

I.M.: Expoziția „Vital 4” de anul acesta nu are anunțată o tematică anume. Reunește lucrări având o diversitate reală la nivelul participării–al generațiilor, al geografiei de origine–și al creațiilor, sub aspect stilistic, al genurilor și temelor abordate, al mediilor în care se lucrează, aparținând unor artiste din Sibiu, București, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea, Iași, Deva, Brașov, Galați și Düsseldorf (Germania).

R.: Ce alte motive v-au determinat să continuați demersul expozițiilor „Vital”?

I.M.: O dată, că ne simțim bine făcând asta! Și în al doilea rând este, realmente, un sentiment civic, comunitar… O bucurie! Simt că fac bine ceea ce fac pentru oamenii din Sibiu, pentru orașul ăsta cu tradiție în artă…

R.: Ați însoțit fiecare ediție a expozițiilor „Vital” de un catalog?

I.M.: Da, și ne-am făcut un titlu de glorie din lucrul acesta. Am făcut de fiecare dată un catalog dar anul acesta este pentru prima dată când reușim să scoatem catalogul  și să-l avem, la vernisaj, în format tipărit. Catalogul are o calitate grafică deosebită, fiecare artistă este prezentată cu o pagină de biografie și o pagină pe care apare reprodusă lucrarea. În fiecare an, am făcut catalogul altfel! În unii ani, eu am adăugat un comentariu la toate lucrările prezente în expoziție. În alți ani, le-am rugat pe artiste să-și facă un statement. Să se prezinte singure, să spună ele ce doresc să fie spus despre ele… Anul acesta le-am rugat să-și facă întreaga pagină biografică, așa cum își doresc să apară prezentate în ochii cuiva, care citește această pagină.

Foto: Ion Talpoș

R.: Ce gânduri le transmiteți vizitatorilor prezentei expoziții și publicului larg? 

I.M.: Le dorim să vină la expoziție, să le placă exponatele, să se simtă bine… Să înțeleagă cum este văzută primăvara, de artiste! Ne dorim ca emoția artistelor să treacă și prin emoția lor. Să devină consumatori de artă, consumatori de bucurie estetică…

R.: Fiind la a cincea ediție a expoziției, mai aveți emoții la acest vernisaj?

I.M.: De fiecare dată! Cred că, de-a lungul timpului, am depășit numărul de 150 de expoziții deschise, expoziții de patrimoniu și de artiști contemporani… Și de fiecare dată am emoții, sunt stresată! Pentru că de fiecare dată, publicul căruia ne adresăm este diferit, uneori neomogen din punct de vedere al preferințelor artistice…

R.: Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

I.M.: Cu multă plăcere!

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*