Depoul din Sibiu al mocăniței are un acoperiș nou nouț

Într-o postare pe pagina de Facebook, cei de la Asociația „Ambulanța pentru Monumente anunță încheierea lucrărilor de reparații la acoperișului vechiului depou de locomotive de linie îngustă de la Sibiu.

Foto: Facebook Ambulanța pentru Monumente-Transilvania Sud

Clădirea a fost abandonată din 2011, de atunci fiind ținta a intereselor imobiliare de tot felul, protejată însă de statutul de monument istoric. În acești ani depoul a devenit tot mai sărac – șinele, strungul, rezervorul de păcură, placa turnantă au fost furate, împreună cu firele electrice din pereți, iar în locul lor au apărut grămezi de gunoaie.

„ Trebuie să vă spunem că atunci când am început această intervenție lucrurile erau deja în stare mult mai bună- exista din nou o rețea de curent electric, o parte din șine au fost repoziționate, iar în interior se reparau deja un vagon și componentele unei locomotive. Efortul lor (a celor de la Asociația Prietenii Mocăniței n.r.) a fost unul uriaș.

Foto: Facebook Ambulanța pentru Monumente-Transilvania Sud

Șarpanta avea numeroase probleme – precum completările improvizate ale elementelor de lemn făcute în trecut sau degradările cauzate de apa care s-a infiltrat prin țigla idustrială nouă, afectând o parte din elementele structurale.

Aici a început colaborarea noastră, care a fost o primă acțiune comună mult așteptată, având atât de multe lucruri pe care le împărtășim și care ne aduc împreună.

Depoul este una dintre clădirile istorice valoroase ale orașului Sibiu, fiind un exemplu de clădire industrială cu toate elementele specifice – construcție de tip hală, cu deschideri mari, fără planșee – cu șarpanta vizibilă înnegrită de fum, sistem de construcție similare fachwerk cu cadre de lemn și cărămidă, cu șahturi de inspecție și deschideri vitrate mari împărțite în multe ochiuri.

Ultima reparație a acoperișului a fost făcută în 2003. Atunci au fost făcute completările improvizate și tot atunci a fost înlocuită o parte din țigla industrială veche cu țiglă industrială nouă. Acesta s-a degradat atât de tare încât o bună parte din ea era sfărâmată a fost măturată de pe acoperiș și anexe, prea puțin luată la mână și depozitată.

Foto: Facebook Ambulanța pentru Monumente-Transilvania Sud

Chiar dacă intervenția noastră a început oficial pe 18 aprilie, noi am început activitatea puțin mai devreme, în căutarea țilglelor Kikinda cu patent Bohn 272, ca cele care au fost puse pe acoperiș în anul 1910 și care încă rezistă în stare foarte bună. Le-am găsit tocmai la Satu Mare, iar în martie le-am adus la remiză, unde au fost depozitate chiar în șahturile de inspecție.

Foto: Facebook Ambulanța pentru Monumente-Transilvania Sud

Șantierele din acest an au început chiar de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice. În dimineața de 18 aprilie ne-am reîntâlnit în Sibiu cu mult entuziasm după lunga iarnă fără intervenții. Mihai Blotor ne-a povestit despre trecutul monumentului, am parcurs fiecare încăpere înțelegând astfel o funcțiune complexă și nouă pentru noi.

Am montat schelele apoi, atât în exterior cât și în interior de data asta. Timp de trei săptămâni am desfășurat în paralel lucrul pe cele două fronturi pregătite. În exterior lucrările au constat în înlocuirea țiglei și a laților (a trebuit să schimbăm pasul ca aceștia să se adapteze țiglei istorice) și am îndepărtat membrana bituminoasă care creea condens și degrada elementele din lemn. La interior s-a lucrat la îmbinări și chertări. Căpriori, cosoroabe și corzi degradate au fost completate de voluntari cu ajutorul și sub îndrumarea restauratorului Ionuț Dobra. Degradările au fost avansate în zonele unde apa s-a infiltrat și a stagnat, am avut și de această dată un șantier cu multe provocări.

Foto: Facebook Ambulanța pentru Monumente-Transilvania Sud

Din partea Asociației Prietenii Mocăniței au fost alături de noi pe șantier aproape zilnic Sebi Vintilă (sufletul acestei intervenții) și Mihai Blotor, iar de fiecare dată când au avut timp ne-au ajutat voluntarii de la Mocăniță – Alex Barac, Dani Gheorghiu, Andi Bernat și Radu Tompa.

Depoul are nevoie de multă grijă încă, dar este pe mâini bune. După timpul petrecut acolo credem că scenariile de utilizare se pot diversifica și că depoul este un loc care poate face parte din viața culturală a orașului. Vă încurajăm să urmăriți activitățile Asociației Prietenii Mocăniței și să îi sprijiniți în inițiativele lor” au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente.

„De la începutul lunii mai ne tot mușcăm limba și am ținut cvasi-secretă impresionanta desfășurare de forțe ce a avut loc în primăvară la acoperișul depoului mocăniței din Sibiu, ni s-a părut firesc ca protagoniștii principali să aibă primul cuvânt. Și ce faină poveste le-a ieșit!

Mulțumim mult de tot meșterilor, coordonatorilor, arhitectului și voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud pentru că ne-au ajutat să avem un acoperiș mai bun deasupra locului nostru magic unde mocănița prinde viață prin proiecte mici și variate, precum și tuturor celor care au contribuit la succesul lucrării” au transmis la rândul lor reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*