Criza de personal calificat, în atenția companiilor de apă, la workshop-ul organizat de Asociația Română a Apei și găzduit de Apă Canal Sibiu (CP)

Criza de personal calificat, în atenția companiilor de apă, la workshop-ul organizat de Asociația Română a Apei și găzduit de Apă Canal Sibiu.

foto: Apă Canal SA

Industria apei din România traversează o criză de personal calificat, o realitate acută, de care depinde funcționarea durabilă a rețelelor de apă și canalizare.
Deși infrastructura se modernizează prin proiecte europene și tehnologii inovatoare, resursa umană rămâne un punct vulnerabil: peste 40% din angajații companiilor de apă vor ieși la pensie în următorii 10 ani, iar în prezent, doar 1 din 5 posturi tehnice specializate poate fi ocupat cu personal nou, pregătit corespunzător.
Aceste probleme au fost dezbătute în cadrul workshop-ului organizat de Asociația Română a Apei (ARA), pe 4 iunie, la Sibiu, eveniment găzduit de Apă Canal Sibiu, în cadrul reuniunii Comisiei Principale „Epurarea Apelor Menajere”.
 Deschiderea oficială a fost susținută de Ing. Vasile Maier, Directorul General al Apă Canal Sibiu, care a subliniat necesitatea consolidării colaborării interinstituționale și a investițiilor nu doar în echipamente, ci și în oameni.
 În continuare, Bauer Csaba, Managerul general al companiei Aquaserv, a abordat noile provocări tehnice aduse de Directiva 3019/24 privind calitatea apei.
Acesta a evidențiat că:
–  Cerințele mai stricte privind evacuarea nutrienților vor impune modernizarea și reabilitarea stațiilor de epurare.
–  Consumul energetic ridicat al acestor stații impune măsuri de eficientizare energetică.
–  Producerea de biogaz din nămolul rezultat în procesul de epurare reprezintă o soluție viabilă, deja aplicată cu succes la Sibiu.
 Un moment de reflecție l-a constituit prezentarea Prof. Dr. Ing. Gabriel Racovițeanu, Președintele Comisiei Tehnico-Științifice a ARA, care a adus în prim-plan concluziile conferinței europene de la Oslo – „Modelarea viitorului managementului apei în Europa – Creșterea valorii apei”.

foto: Apă Canal SA

Dumnealui a evidențiat rolul critic al capitalului uman în susținerea tranziției către o economie circulară în domeniul apei și a atras un semnal de alarmă, arătând că nu mai există interes din partea tinerilor pentru domenii inginerești aplicabile în această ramură esențială pntru sănătatea publică și mediu.
 Situația este agravată de lipsa programelor de învățământ dual și de absența unor politici coerente pentru formarea tehnică post-liceală. Potrivit datelor interne, numărul absolvenților cu specializare în tehnologii de epurare a scăzut cu peste 60% în ultimii 15 ani.
Soluțiile propuse în cadrul workshop-ului includ:
– reactivarea parteneriatelor între operatorii de apă și instituțiile de învățământ,
– creșterea atractivității profesiilor din domeniu prin campanii naționale,
– conversie profesională și training in house, în cadrul companiilor de apă.
 Evenimentul va continua pe 5 iunie cu o vizită tehnică la Stația de Epurare Mohu, gestionată de Apă Canal Sibiu, consemnată drept exemplu de bune practici în domeniul epurării și al valorificării sustenabile a resurselor.