Cristian Lupeș: „Nu îmi dau demisia pentru că cineva și-a dorit să fie manager în 2019 și nu a ajuns!”

Într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea bilanțului pentru anul 2023 a Filarmonicii de Stat Sibiu, managerul Cristian Lupeș a declarat că nu își va da demisia din funcție deși SAIFS (Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu) i-a cerut în mod repetat, din 2022, acest lucru.

captură video

În cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu mocnește de câțiva ani un  conflictul de muncă între membri SAIFS și conducerea instituției, conflict care la ora actuală este motivat de neînțelegerile dintre cele două părți asupra contractului colectiv de muncă. Însă Cristian Lupeș, managerul instituției spune că acel contract este doar un nou pretext pentru a i se cere demisia, însă nu va da curs cererii, atâta timp cât bilanțul activității sale și toate rezulttele controalelor efectuate asupra instituției pe care o conduce au fost pozitive.

„Atâta vreme cât nu există o hotărâre judecătorească care să spună că am făcut ceva înfiorător, atâta vreme cât nu există un rezultat anual care să spună <<Pleacă Lupeș>>, atâta vreme cât sunt îndeplinite acele câteva puncte din contractul meu de management și din Legea managementului 189/2008 care spun în ce fel se întrerupe contractul meu de muncă, eu nu plec. Eu vreau să muncesc! E meseria mea! Cui nu-i convine, să plece. Îmi pare rău.  Nu îmi dau demsia pentru că cineva și-a dorit să fie manager în 2019 și nu a ajuns și de atunci, de 4 ani de zile, am strâns sute de articole care mă defăimează, care vorbesc despre mine într-un mod înfiorător, și ca om, și ca muzician. Până să vin la Sibiu, puteți verifica, în presa naționană și internațională n-a apărut un cuvânt urât despre mine.  Nu puteam să mă schim eu așa, într-o noapte, că am luat c0ncursul de manager”, a declarat Cristian Lupeș.

Tot el a subliniat faptul că na dintre principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor a fost generată de prevederile contractului colectiv de muncă prin care sindicatul impunea doar un număr de 5 concerte educative pe an, dar solicita și o serie de beneficii pentru anumite evenimente, beneficii care, conform conducerii Filarmonicii, nu sunt legale. În plus, Lupeș a subliniat faptul că instrumentiștii din cadrul Filarmonicii sibiene au avanjate materiale profitabile în urma muncii pe care o pestează pe bani publici, așadar întreaga activitate a instituței trebie să fie îndreptată exclusiv căre public. Salariul unui instrumentist, este, în medie, de 12600 – 12800 de lei, conform spuselor managerului.

„Noi ne câștigăm pâinea, avem niște avantaje materiale și așa mai departe. După cum știți, media salarială brută pentru cei din orchestră este de 12600  sau 12800 de lei…nu contează. Sunt niște salarii bune pentru zona bugetară. În administrație media e de vreo 3000. Așadar, eu nu o să pun niciodată în  pericol activitatea filarmonicii, pentru că această filarmonică se adresează publicului. (…). Filarmonicile, teatrele și toate instituțiile culturale, nu au cum să fie profitabile, financiar, toată activitatea noastră se îndreaptă exclusiv către pubic. (…) Suntem pe bani publici, deci trebuie să găsim metode legale să ne înțelegem. Eu nu voi pune niciodată în pericol activitatea intituției. Pentru mine, cea mai gravă eroare, sau greșeală, pe care o poate face un angajat al Filarmonicii, este să pună în pericol desfășurarea unei repetiți sau a unui concert. De aceea nu m-ați văzut să răspund în presă tuturor jignirilor, lucrurilor neadevărate, avalanșei de lucruri nedovedite”, conchide Lupeș.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*