În perioada în care Casa Altemberger, una dintre clădirile emblematice ale orașului a fost sediul Primăriei Sibiului (1549–1947), la subsolul ei funcționa închisoarea orașului.
Pivnițele au fost dotate cu lanțuri, cătușe și gratii la ferestre — iar aici au fost închiși, de-a lungul secolelor, hoți, criminali, dar și femei acuzate de vrăjitorie sau adulter.
Interogatoriile (adesea sub tortură) aveau loc în curtea a doua a primăriei, unde se aplicau și pedepsele corporale.
Execuțiile, însă, se desfășurau în Piața Mare.
Uneori, printre nefericiții prizonieri s-au aflat și figuri reprezentative ale orașului: Senatorul Coloman Gotzmeister și soția sa (1645) – aceasta din urmă sfârșind înecată, sau Comitele Johann Sachs von Harteneck, arestat și executat în 1703 — probabil unul dintre ultimii condamnați executați cu spada călăului.
Acea spadă (și o reproducere a unei gravuri reprezentând execuția acestuia) se păstrează astăzi în colecția Muzeului Național Brukenthal și poate fi admirată în expoziția de Arme și Armuri.
Fosta închisoare și-a pierdut funcția de detenție, dar astăzi poate fi vizitată ca parte a circuitului muzeal. În aceleași încăperi se află acum expoziția Lapidariu — martor tăcut al secolelor trecute.