Cine vrea un fotoliu de parlamentar?

Exact 155 de nume o să regăsiți, pe data de 6 decembrie, pe buletinele de vot atunci când o să mergeți la una dintre secțiile de votare de pe teritoriul județului Sibiu pentru a vă alege deputații și senatorii care urmează să vă reprezinte interesele pentru următorii patru ani de mandat în forul legislativ suprem al țării.

Biroul Electoral de Circumscripție nr. 34 din Sibiu a acceptat candidaturile a treisprezece formațiuni politice și doi independenți. Pe lângă partidele consacrate, cu șanse reale, precum PNL, USR PLUS, PSD, PMP sau Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, în lupta pentru fotoliile de parlamentari s-au înscris partide precum Alianța pentru Unirea României, Blocul Unității Naționale, Partidul Socialist Român, Partidul Puterii Umaniste, Partidul Ecologist și Partidul Pro România.

 

Scrutin nou cu nume vechi

 

E interesant că, deși au avut parte de înfrângeri zdrobitoare, pe alocuri rușinoase la alegerile locale, anumite partide au decis să participe exact cu aceleași nume pentru parlamentare. Este cazul Partidului Pro România, unde capul de listă pentru Camera Deputaților, după „mariajul“ cu ALDE, este Horațiu Marin, candidatul ALDE în septembrie pentru funcția de primar al municipiului Sibiu, iar fostul comandant al pompierilor, Cosmin Balcu, după ce a concurat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean la alegerile locale din 27 septembrie 2020, acum este ocupantul poziției numărul 1 pe lista candidaților pentru Senat. De aceeași încăpățânare au dat dovadă și reprezentanții Partidului Verde, care merg pentru Camera Deputaților și Senat „în oglindă“ cu vechile propuneri pentru funcția de primar și președinte al Consiliului Județean, respectiv Christian Hirsch și Iulian Topliceanu. Nici Ioan Ștefan Zară nu renunță prea ușor la lupta pentru un fotoliu călduț. După ce în toamnă și-a încercat norocul ca reprezentant al BUN pentru funcția de președinte al Consilului Județean, acum vrea în Senatul României, regăsindu-se pe poziția numărul 1 a filialei amintite.

 

Lupta doamnelor

 

Lupta doamnelor se va da la Camera Deputaților, unde două formațiuni politice, respectiv Partidul Național Liberal și Mișcarea Populară, au pariat pe forța și priceperea femeilor. Dacă PNL le-a dedicat primele două poziții pe lista candidaților pentru Camera Deputaților vicepremierului Raluca Turcan și Christinei Thelmann, actualmente viceprimar de Mediaș, partidul lui Băsescu a mers din nou pe mâna fostului prefect, Adela Muntean.

 

Ora exactă

 

Strategic și extrem de important în ochii clasei politice, Sibiul face și jocul orgoliilor. Pentru a verifica cum se dă ora exactă, oameni politici importanți au ales să își încerce norocul aici, la Sibiu. E vorba de vicepremierul Raluca Turcan, președintele URS PLUS, deputatul Dan Barna, precum și doi foști miniștri, respectiv Ion Ariton (PMP), care a condus Ministerul Economiei în guvernarea PDL, și Bogdan Trif (PSD), deținătorul portofoliului de la Turism în perioada Vioricăi Dăncilă.

Deși marea majoritate a celor 155 de candidați se află la prima experiență a unei candidaturi parlamentare, pe liste găsim parlamentari cu vechi state de plată: Nicolae Neagu, Raluca Turcan, Ion Ariton, Dan Barna sau Bogdan Trif.

Parlamentul țării noastre este bicameral. Camera Deputaților este formată din 329 membri, iar Senatul din 136 membrie. Mandatul fiecăruia dintre aceștia este de patru ani.

 

Dușmanul invizibilCel mai mare dușman al candidaților s-a dovedit a fi, în ultima perioadă, absenteismul la vot. Mulți au pierdut bătălia pentru o poziție în administrația publică locală din simplul motiv că nu au știut să-și mobilizeze electoratul și să câștige încrederea votanților.Nu mai puţin de 381.904 sibieni au drept de vot. Deși toți au fost așteptați să voteze, pentru ei tipărindu-se un număr de 1.686.000 de buletine de vot, pe 27 septembrie 2020, la alegerile locale și-au exprimat dreptul legal mai puțin de jumătate dintre ei, respectiv 163.170 de sibieni, reprezentând un procent de 42,57 %.

Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*