Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice a împlinit 20 de ani de funcționare

Cunoscut drept „Casa Teutsch”, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice a împlinit 20 de ani de funcționare. Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din cadrul „Casei Teutsch” și-a deschis porțile 4 ani mai târziu, în anul 2007.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Muzeul „neștiut” al Sibiului, o adevărată capodoperă

Situat pe strada Mitropoliei numărul 30, la etajul Librărirei Erasmus Büchercafe, Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. „ascunde” mii de obiecte de patrimoniu. Deși a fost înființat în urmă cu 16 ani, instituția de cultură patronată de Biserica Evanghelică este poate unul dintre muzeele mai puțin cunoscute ale Sibiului. În cele 8 camere cu exponate permanente, muzeul oferă un tur cronologic și tematic prin istoria sașilor de pe teritorul transilvănean, dar și o istorie a Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Lutherană) și a cetăților acestei minorități din întreaga țară. Vizitatorii pot admira în Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. numeroase opere de valoare, o parte din opere datând tocmai de la începuturile anului 1000. Printre obiectele de artă și de patrimoniu care au o valoare istorică de secole se numără altare, pocare – obiecte de cult destinate Sfintei Împărtășanii, cărți, sculpturi, porturi specifice sașilor din Transilvania și machete ale unor biserici fortificate din România.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Muzeul oferă o privire de ansamblu asupra celor 800 de ani de istorie și cultură a sașilor și a Bisericii lor. Expoziția permanentă documentează istoria colonizării, construirea cetăților bisericești, viața cultică și comunitară, învățământul confesional, istoria modernă și recentă – de la perioada habsburgică și până la integrarea în Uniunea Europeană.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Fiind unul dintre muzeele valoroase ale orașului, merită vizitat atât pentru a afla istoria orașului nostru, cât și pentru a înțelege fenomenele care au stat în spatele dezvoltării, evoluției și migrației sașilor din Transilvania.

Expoziții temporare la muzeu

Pe lângă expoziția permanentă a muzeului, se organizează regulat numeroase expoziții temporare cu un spectru larg precum arta, arhitectura, restaurările, temele istorice și socio-politice.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Expoziția temporară actuală, mai poate fi vizitată până în data de 30 octombrie 2023. Sub numele de „Libertatea religioasă ca motiv al migrației” se prezintă motivele de ordin religios care au stat la baza migrațiilor, dar și personalități din Transilvania secolelor XVI-XX. Intrarea la expozițiile temporare ale Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. este gratuită.

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

Orar de funcționare

Mai – octombrie: luni – sâmbătă, 10-17

Noiembrie – aprilie: luni – vineri, 10-17

Biletul de intrare costă 8 lei, iar vizitatorii care fac parte din grupuri de peste 5 persoane, pensionarii, studenții și elevii plătesc numai 5 lei. Dacă doriți un tur ghidat, trebuie să faceți programare, iar acesta este în cuantum de 50 de lei.

Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*