Cei 3 R care pot salva planeta (P)

Reducere, reutilizare, reciclare. Sintagma 3R exprimă conștientizarea problemelor de mediu și un mod de a promova un comportament ecologic în rândul oamenilor.

foto: ADI Eco Sibiu

Prin refuzul de a cumpăra lucruri de care nu avem nevoie, prin faptul că reciclăm, prin folosirea produselor din materiale reciclate, prin reinterpretarea obiectelor pe care deja le avem…de fiecare dată când facem ceva bine pentru mediu și pentru planeta noastră, ne atribuim o mică victorie în lupta cu poluarea și sufocarea planetei cu plastic.

 

Reducerea cantității de deșeuri

Prima etapă  este aceea de a reduce cantitatea de deșeuri pe care fiecare dintre noi o producem, astfel încât să ajungem să avem un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, de aceea ar fi bine să începem prin a refuza  la magazin sau restaurant : punga de plastic, paiele de plastic,  fructele ambalate  în plastic, recipientele de plastic pentru mâncarea livrată acasă precum  și tacâmurile de unică folosință. Toate acestea ar trebui înlocuite cu ambalaje bio.

Acest principiu se bazează pe a produce cât mai puține materiale de aruncat. Dacă vom cumpăra mai puțin, vom consuma mai puțin și automat vom produce mai puține deșeuri.

 

Reuilizarea deșeurilor

A doua etapă este aceea de reutilizare a deșeurilor pe care deja le-am produs.

Materialele care la prima vedere par a fi deșeuri pot fi refolosite în infinite moduri sau pot fi reparate dacă acesta ar fi motivul pentru care ar urma să fie aruncate. Depinde doar de cât de creativi putem fi în acest caz.

Reutilizarea se face și prin donarea obiectelor vestimentare și a altor obiecte către persoane care au nevoie de acestea, în locul aruncării lor la gunoi. De asemenea, putem confecționa diferite obiecte și ornamente  în casă  din deșeurile de ambalaje.

 

Reciclare

A treia etapă este reprezentată de procesul de reciclare.

Reciclarea înseamnă transformarea deșeurilor într-o materie primă nouă care va fi utilizată în fabricarea noilor produse.

Reciclarea este unul din cele mai ușoare și mai eficiente moduri prin care putem ajuta mediul înconjurător. Reciclând oprim deșeurile din a ajunge în gropile de gunoi, de unde se pot răspândi în ecosistemele naturale, poluând apa și solul. Totodată, în felul acesta ajutăm economia, se creează locuri de muncă și contribuim la fabricarea de noi produse din materiale reciclate.

Așadar, pentru a păstra un mediu înconjurător sănătos sortează de acasă deșeurile pe tip de deșeu : plastic, hârtie, metal, sticlă, menajer.

Ce mai poți face pentru a face ca reciclarea să fie eficientă?

Pentru a obține mai mult spațiu, presează deșeurile, împăturește-le.

Nu pune deșeuri murdare în recipientele de deșeuri reciclabile pentru a evita contaminarea acestora.

Nu uita să cureți deșeurile  murdare înainte să le pui la recipientul corespunzător.

Împărtășește cunoștințele tale despre reciclare și cu cei din jurul tău 🙂

Învățați-i pe copii să recicleze, acasă, la școală, dar și atunci când merg la bunici.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*