Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024? Mai multe zile libere de la stat.

Paștele este una dintre cele mai mari sărbători din an pentru creștinii ortodocși și catolici. Iată când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024 și ce zile libere vor avea românii.

FOTO: pexels.com

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Floriile și Rusaliile. Românii vor avea o minivacanță cu ocazia sărbătorii de Paște, scrie Monitorul de Cluj.

Paște ortodox 2024. Ce zile libere vor avea românii?

Conform calendarului ortodox, Paștele din 2024 este sărbătorit pe 5 mai. Românii vor avea parte de câteva zile libere în această perioadă. Zilele libere încep pe 3 mai 2024 și se încheie pe 6 mai. Mai mult, pe 1 mai este zi liberă fiind Ziua Muncii.

Românii vor avea, așadar liber pe 1 mai, de Ziua Muncii, 3 mai – Vinerea Mare, 4 mai – Sâmbăta Mare, 5 Mai – Paștele – 6 mai – A doua zi de Paște. Se vor întoarce la lucru pe 7 mai.

Și elevii vor avea liber de Paște. Vacanța de primăvară este programată între 27 aprilie 2024 și 7 mai 2024.

Paștele catolic 2024. Când se sărbătorește?

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește pe 31 martie. Astfel, catolicii vor avea liber de pe 29 martie până pe 2 aprilie, când se întorc la muncă.

Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi. Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi pe 20 aprilie 2025.

Paște 2024. De ce sunt date diferite pentru Paștele ortodox și cel catolic?

Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină. Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Paștele Catolic este calculat conform Calendarului Gregorian. Paștele Ortodox este calculat conform Calendarului Iulian.

Paște 2024. Cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodocși.

Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după crucificarea și moartea sa.

Învierea sa formează baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, și simbolizează cucerirea sa asupra morții.

În cea mai mare parte a anilor, data Paștelui Ortodox diferă de data Paștelui din creștinismul occidental (catolic și protestant) și este de obicei cu o săptămână, dar uneori cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.

În creștinismul occidental, data Paștelui se bazează pe calendarul gregorian și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*