Biserica „Sfântul Nicolae” din Fântânele este în siguranță. Voluntarii Ambulanței pentru Monumente au finalizat lucrările de reparație.

Încă un monument este, deocamdată, în siguranță, datorită voluntarilor Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud. După două săptămâni de muncă asiduă, și cu sprijinul comunității locale, Biserica „Sfântul Nicolae”, construită din piatră, în secolul al XVIII-lea, a fost reparată.

Foto: Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud
Situat în Mărginimea Sibiului, satul Fântânele este de un pitoresc aparte prin porțile din lemn și casele înșiruite, unele din lemn, altele din zidărie, așezate de o parte și de alta a străduțelor înguste pavate cu piatră de râu. Biserica „Sfântul Nicolae”, construită din piatră și cărămidă în a doua jumătate a sec. XVIII, este așezată în cel mai înalt punct din localitate, urcarea la ea făcându-se printr-o scară acoperită. Fiind biserica pe care comunitatea o folosește în mod curent pentru slujbele de duminică, acoperișul nu a fost unul dintre cele mai degradate, dar avea câteva probleme structurale pe care le-am descoperit pe parcursul intervenției.
„Cea care ne-a contactat pentru a ne cere ajutorul a fost Gaby Hila, reprezentanta Asociația Fântânele Cacova Sibiului. Proaspăt venită în comunitate și dornică să miște lucrurile, a fost omul nostru de legătură pe tot parcursul intervenției alături de preotul Nicușor Popa.
Intervenția propriu-zisă a constat în demontarea, trierea și redispunerea pieselor de ceramică și completarea celor lipsă cu elemente din ceramică manufacturată identice ca formă, dimensiune, dispunere, proprietăți mecanice și tehnică de confecționare. Învelitoarea a fost demontată pe porțiuni pentru a evita expunerea întregii structuri pe toată durata activității. Zonele descoperite au fost protejate cu ajutorul unor prelate.
Învelitoarea a fost sortată după tipurile și dimensiunile țiglelor, care au fost apoi dispuse pe zone compacte sub formă de fâșii verticale. Primul rând de țigle a fost fixat în mortar, la fel și coamele. Lețurile degrate au fost înlocuite.
Un mic succes al intervenției a fost găsirea unor țigle din sticlă, care să ia locul foilor de sticlă care permiteau pătrunderea luminii în pod, dar expuneau structura acoperișului infiltrațiilor de apă”, povestesc reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.
Cele două săptămâni de muncă au fost intense. Deși începuse vara, a fost o perioadă umedă și noroasă, în care ploaia mocănească a alternat cu momente de pauză. Dar efortul a meritat, mai ales că vecinii au ajutat în momentele mai grele.
Iar finalul intervenției a fost motiv de mare bucurie. „Intervenția s-a încheiat cu o petrecere binemeritată, unde am avut ocazia să ne revedem cu prietenii noștri, jucătorii din comuna Chirpăr sub îndrumarea inimosului Chirion Stănuleț și cu reprezentanți ai comunității locale. Dl. Primar Horațiu Răcuciu și părintele protopop Petru Toader Damian au felicitat voluntarii și au încercat să găsească împreună cu Asociația Fântânele-Cacova Sibiului și alte mijloace de punere în valoare a patrimoniului din localitate.
Cazarea s-a făcut la Pensiunea Prințul Vlad, aflată chiar în sat. Tot aici am luat și mesele zilnice. Mulțumim proprietarilor Oniță Emanoil și Mirela pentru ospitalitate și reducerea consistentă în valoare de 20.000 lei”, au mai transmis reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.
Tot ei au ținut să le mulțumească membrilor comunității locale pentru tot sprijinul acordat: „De-a lungul perioadei petrecute la Fântânele am fost răsfățați aproape zilnic cu câte ceva dulce: clătite, prăjituri, gogoși, brioșe, cozonac, etc. Câteva dintre gospodinele care s-au gândit la noi au fost
Ungureanu Mihaela, Albu Doina, Taban Maria, Popa Ana, Miclăuș Maria, doamna preoteasă. Să nu credeți că refuzăm un vin bun sau o bere rece după program. E tot ce ne dorim de fapt după cele câteva ore pertecute pe acoperiș în miez de vară așa că ne-am bucurat de “suplimentul” adus de către dl. Straulea Vasile și Daju Nelu. Mâncarea la ceaun a fost preparată de bucătarul Bogdan ajutat de Ungureanu Alexandru și Mureșan Radu”.
Voluntari: Oana Trifan, Larisa Hățiș, Aslan Elena, Andreea Mavrodin, Letiția Cristiana Untaru, Alexandra Baboi, Alexandra Stan, Marius Roșu, Șimon Cornel, Miriam Sopon, Dora Ioana Drăgulănescu, Claudia Cojocariu, Matei Alexandru Sava, Ruxandra Stanciu, Răzvan Orza, Adrian Stoica, Teofilia Păunescu, Cristian Cismaru, Jane Coupland, Alin Marinescu, Rareș Ronkov, Adela Vekony, Diana Iabrașu, Tudor Coman, Lavinia Cociubei.
Voluntari din comunitate (au ajutat la eliberarea șantierului de moloz și țigla spartă): Herța Costel, care a venit cu tractorul, Herța Elena, Albu Dumitru (epitrop), Balu Nicolae (crâsnic), Dobrota Coman, Sorescu Ovidiu, Lebu Dumitru, Stroia Nicușor, Giurgiu Marian.
Donatori: Alexandru si Floarea Cazan, Ilie Carabulea, Eugen Gabriel Cazan, Rodica si Alexandra Craciun, Chicea Lucian, Belinda Charlotte Gelbert, Raul Domnicar, Monica Chitea, Nicolae Albu, Gigi Laurentiu Toncea, Doina Anghelescu, Adela Popa, Alina Orza, Maria Schitea, Ana Popa, Andrei Narcis Grosu, Cornel Missinger, Maria Miclaus, Petrica Tau, Dumitru Leb, Pensiunea Printul Vlad și alți credincioși din parohie.
Coordonatori tehnici: restaurator Ștefan Vaida, arh. Eugen Vaida
Coordonatori logistici: Andreea Năprădean, Eugen Vaida
Restaurator: Ionuț Dobra
Meşter: Nicolae Lungu
Parteneri locali: Asociația Fântânele-Cacova Sibiului și Parohia Ortodoxă Română Fântânele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*