Artistele Alina Pincă Vintilă, Luminița Dejan și Mariana Anghel transmit tinerilor dragostea de tradiții

Interpretele de muzică populară Alina Pinca Vintilă, Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel sunt modele pentru sute de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, acestea reuşind an de an să transmită dragostea pentru portul şi tradiţiile româneşti tinerei generaţii, scrie Agerpres.

 

Într-un spectacol dedicat studentelor de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, cu prilejul zilei de 8 Martie, atât managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, Alina Pinca Vintilă, cât şi cele două profesoare – Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel – s-au remarcat din nou prin măiestria cu care au reuşit să pregătească tinerii din tot judeţul, care au ales să ducă mai departe folclorul şi tradiţiile noastre.

foto: Arhiva personală Alina Pinca Vintilă

„Numărul elevilor înscrişi la cursurile noastre este într-o continuă creştere, ceea ce înseamnă că profesioniştii care formează colectivul Şcolii Populare de Arte reuşeşte să realizeze actul artistic, la nivelul standardelor propuse. Sigur că ne bucurăm când vedem că totuşi încă sunt tineri care trăiesc prin muzică, tineri care iubesc folclorul, datinile şi obiceiurile poporului nostru, care reprezintă identitatea noastră naţională. Cred că niciun popor nu are o carte de vizită atât de frumoasă precum a neamului meu! Eu, personal, nu aş putea să trăiesc departe de ţara mea, de neamul meu, de pământul acesta sfânt pentru care înaintaşii noştri s-au jertfit atât!”, a declarat pentru AGERPRES Alina Pinca Vintilă.

Aceasta le-a transmis tinerelor de la Academia Militară, care se pregătesc să devină ofiţeri în Armata română, să fie „regine pentru aleşii lor”.

„Se spune că femeia frumoasă este o încântare pentru ochi, femeia înţeleaptă este o încântare pentru raţiune, de fapt femeia înţeleaptă este un soi de regină care nu îşi poartă coroana pe cap, ci în interior, aici, în suflet. Vă doresc să rămâneţi adevărate regine pentru aleşii inimilor dumneavoastră”, a spus, la finalul spectacolului, Alina Pinca Vintilă.

Interpreta de folclor Mariana Anghel a avut un recital la Academia Militară, după ce au urcat pe scenă elevii ei de la Şcoala Populară din Sibiu. Doi dintre aceştia, care au cântat şi în spectacolul oferit cadou studentelor militare, spun că este foarte importantă dragostea de ţară şi de tradiţii.

foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu/Facebook.com

Bogdan Boeriu este un tânăr traducător la una dintre companiile multinaţionale prezente la Sibiu, în Zona Industrială Vest, care se remarcă prin talentul său pentru canto muzică populară.

foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu/Facebook.com

Eu nu am cum să mă las de muzica populară, pentru că m-am reîntors la ceea ce făceam cu drag în copilărie şi, după ce mi-am terminat şcolile înalte, cum zice un bun prieten, am revenit la folclorul nostru frumos. Tradiţia are viitor atâta timp cât ne mai aducem aminte şi ne mai dăruim câte un mărţişor, câte o floare, ne urăm primăvară frumoasă şi ascultăm câte un ritm popular în casele noastre. Înconjuraţi-vă de frumos, să aveţi o primăvară frumoasă”, a fost mesajul lui Bogdan Boeriu.

Un alt elev al Marianei Anghel, care se remarcă prin vocea sa, dar şi prin dragostea pentru tradiţii, este profesorul de religie Răzvan Băzărîncă.

foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu/Facebook.com

„Un mare duhovnic al României, părintele Iustin Pârvu, afirma următoarele cuvinte: românului i-au mai rămas trei lucruri de valoare – istorie, port şi folclor. Şi dacă noi nu ne-am întoarce la originile noastre arhaice şi dacă nu i-am determina pe tineri încă de pe băncile şcolii, totul s-ar duce de râpă. Din ce am văzut eu, tradiţia la sat, acolo unde s-a născut veşnicia, cum spunea Blaga, nu a dispărut. (…) Iubiţi şi fiţi iubitori!”, a transmis el.

Şi cântăreaţa de muzică populară, Luminiţa Dejan, profesor la Şcoala Populară din Sibiu, a susţinut un recital la Academia Militară, după ce au cântat copiii din clasa ei de canto muzică populară.

foto: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu/Facebook.com

„Ca să poţi transmite mai departe tradiţia şi folclorul trebuie ca tu, ca interpret şi ca profesor, să le iubeşti. Eu sunt o iubitoare a doinelor de pe Târnavă, sunt o iubitoare de tradiţii şi obiceiuri româneşti, iar prin această oportunitate de a fi profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii ‘Ilie Micu’ din Sibiu, am ocazia să transmit mai departe ceea ce am învăţat până acum şi să nu lăsăm folclorul să piară. Eu sunt o fostă elevă a Şcolii Populare de Arte şi am avut onoarea să lucrez cu profesorul Vasile Emil Repede, un profesor desăvârşit”,a precizat pentru AGERPRES Luminiţa Dejan.

Radu Petru Stanciu, unul dintre cei mai talentaţi elevi ai Luminiţei Dejan, mărturiseşte că el iubeşte atât de mult folclorul, „pentru că s-a născut în România şi este ţara lui şi contează tot ce învaţă de la profesoara sa”.

Rectorul comandant al Academiei Forţelor Terestre, generalul Ghiţă Bârsan, s-a arătat impresionat de talentul artiştilor sibieni.

„Tezaurul folcloric românesc este bine păzit în şcolile populare de artă din România. Iar ceea ce se întâmplă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii ‘Ilie Micu’ din Sibiu este o minune, pe care ne-aţi adus-o şi anul acesta în rândul Academiei Forţelor Terestre. (…) Întotdeauna veţi avea poarta larg deschisă pentru spectacole, pentru a aduce în rândul nostru frumuseţea, tinereţea copiilor, mai ales măiestria dumneavoastră de a preda mai departe ceea ce avem mai de preţ, sufletul românesc”, a afirmat generalul Ghiţă Bârsan.

Peste 800 de cursanţi de toate vârstele şi din întreg judeţul învaţă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*