Artă de-ţi cad plombele

 

Un stomatolog din Sibiu a găsit o metodă inedită pentru a ajuta pacinţii să-şi învingă frica de „albinuţă“. A amenajat în cabinetul său de pe strada Mitropoliei o expoziţie de grafică pe pânză.

Ambasador în România a Ambasadei Republicii Artiştilor „Uzupis“ din Vilnius, George Igna a avut ideea de a găzdui în cabinetul său evenimente culturale. Zilele trecute, el a vernisat în cabinetul său de lângă Catedrala Mitropolitană este o expoziţie de grafică pe pânză, semnată de lituanianca Egle Vertelkaite, o artistă foarte bine cotată la nivel european.

 

 

Vindecare pentru suflet

 

Expoziţia din cabinetul stomatologic al dr. George Igna este formată din şapte lucrări în care Egle Vertelkaite combină metodele tradiţionaliste cu cele neoliberale. Preţ de o săptămână, pacienţii cabinetului vor putea admira îndeaproape lucrările expuse neconvenţional pe scaune. Şi, din spusele stomatologului, oamenii sunt încântaţi. „Pacienţii mei au primit foarte bine această idee de terapie prin artă. Admiră lucrările şi, pentru moment, uită că se află într-un cabinet stomatologic. Scapă de temeri. E un fel de vindecare şi pentru suflet. Am observat că medicina din zilele noastre riscă să devină matematică. Noi, medicii, tot mai mult avem tendinţa să tratăm boli şi organe, să prescriem mereu acelaşi tratament pentru o boală, indiferent de pacient. Trebuie să ne aducem aminte că pacienţii sunt oameni şi sunt diferiţi. În consecinţă, şi tratamentele trebuie să fie personalizate. Trebuie să învăţăm că un pacient nu se vindecă doar dacă îi tratăm afecţiunea, ci trebuie să îi vindecăm şi sufletul, adică să-l ajutăm să scape de sechelele lăsate de boală. Iar arta are un rol esenţial în acest proces. Tocmai de aceea, intenţia mea este să găzduiesc permanent, de acum încolo, expoziţii temporare”, motivează George Igna, în exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu.

 

Artistă de renume

 

Egle Vertelkaite s-a născut în 1967 în capitala lituaniană Vilnius. În 1985, ea a absolvit Şcoala Secundară „M.K. Čiurlionis“ din Vilnius, iar între 1987 şi 1993 a studiat grafica la Academia de Arte din Vilnius. Cunoscută ca o aventurieră boemă, Egle este, la ora actuală, una dintre cele mai bine cotate artiste din domeniul ei la nivel european, care a primit critici favorabile şi peste Ocean, cu ocazia unei expoziţii personale deschise la Chicago Cultural Center. Artista mai are expuse încă două lucrări în Einstein Café din Sibiu, lucrări care au fost deja vândute unui colecţionar.

 

 

Ambiţie pentru Cartea Recordurilor

 

La ediţia din acest an al festivalului „25 de ore de teatru non-stop“,Igna a încercat să stabilească un nou record mondial: a ţinut o şedinţă de educaţie dentară în Piaţa Mare, unde s-au adunat 200 de sibieni. Isprava nu a fost, însă, omologată de Cartea Recordurilor. Recordul mondial îl deţin organizatorii unei astfel de acţiuni în Salvador, care au reuşit să convingă 13.000 de oameni să se spele împreună pe dinţi.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*