Anul 2024 aduce noi măsuri fiscale în România. Urmează o accelerare „modestă” a economiei, însă deficitul rămâne ridicat.

Creșterea produsului intern brut al României va accelera în acest an la aproximativ 3%, însă deficitul bugetar va rămâne la un nivel ridicat, estimează specialișii FSEGA din cadrul UBB Cluj.

Foto: Arhivă

Pe fondul creșterii consumului intern și a unei îmbunătățiri modeste a cererii externe, creșterea PIB-ului României va accelera în acest an la aproximativ 3%, față de 1,4% în perioada T1-T3 2023, arată echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, în cadrul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor, citat de Monitorul de Cluj.

Rata inflației va continua să crească la începutul anului, însă va scădea până în jurul valorii de 5% până la finalul anului 2024, mai arată cercetătorii.

„Previziunile noastre privind evoluția economiei României în anul 2024:

  • Reaccelerare modestă a creșterii PIB la 3%, bazată în principal pe creșterea veniturilor reale ale gospodăriilor care susține consumul, respectiv pe fondurile UE care sprijină investițiile.
  • La începutul anului anticipăm o creștere temporară a inflației din cauza modificărilor fiscale, urmată de un proces dezinflaționist prin care inflația ar putea ajunge la nivelul de 5% până la finalul anului 2024”, arată economiștii clujeni din cadrul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor.De asemenea, este de așteptat ca deficitul bugetar să rămână la un nivel ridicat, mai arată economiștii, pentru Economedia. Aceștia sugerează că vor fi necesare (cel mai probabil după alegeri) măsuri suplimentare de consolidare pentru a asigura o „situație sănătoasă” în finanțele publice pe termen mediu și lung. Aceasta înseamnă că anul acesta am putea vedea noi majorări de impozite, pentru creșterea veniturilor bugetare, prin raționalizarea cheltuielilor publice sau prin ambele pârghii.

    Creșteri ale salariilor și pensiilor

    Totodată, anul 2024 ar putea aduce, potrivit economiștilor, noi creșteri ale salariului minim, ale salariilor bugetare și ale pensiilor (pensiile vor fi majorate în două etape în cursul acestui an).

    Exportul de bunuri și servicii ar putea să beneficieze de o recuperare (lentă) a cererii externe, dat fiind faptul că principalii parteneri comerciali ai României se așteaptă la o creșteri economică ușor redinamizată.

    Se așteaptă, de asemenea, o îmbunătățire a performanței economice a țărilor din Europa Centrală și de Est, care poate contribui pozitiv la întărirea cererii externe pentru produsele și serviciile românești. Normalizarea așteptată a nivelurilor de stocuri și schimbarea comportamentului consumatorilor europeni ar putea, de asemenea, să sprijine cererea externă.

    Amintim că, la începutul anului, Banca Mondială și-a revizuit în jos prognozele și estimează că economia României a crescut cu numai 1,8% în 2023, în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de prognoza anterioară, din iunie, de creștere de 2,6%. Pentru anul 2024, Banca Mondială estimează că economia românească va crește cu 3,3%, arată cel mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat în ianuarie de Banca Mondială.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*