Alegeri locale 2004: „Victorie zdrobitoare a lui Klaus Iohannis“

Klaus Iohannis, actualul președinte al României, reușea un scor uluitor la alegerile locale din 2004, adjudecându-și fotoliul de primar încă din primul tur de scrutin. Circa 90 la sută din sufragii, cel mai mare procent din țară! FDGR își adjudeca în premieră majoritatea în Consiliul Local! Vezi cum a fost în 2004, într-un articol publicat de Monitorul de Sibiu (actualul Mesagerul de Sibiu)

Klaus Iohannis (foto: Mesagerul de Sibiu)

„Potrivit unui sondaj realizat, la ieșirea de la urne, de Sobis Consult și Antena 1, Klaus Johannis a obținut un nou mandat de primar, cu 91,6 la sută din voturile sibienilor. FDGR și-a adjudecat majoritatea în Consiliul Local, cu 63,7 la sută din opțiunile electoratului.

În Sibiu nu va mai exista un tur doi al alegerilor locale. Un sondaj realizat, la ieșirea de la urne, de Sobis Consult și Antena 1, îl creditează pe Klaus Johannis cu 91,6 la sută din voturile exprimate în municipiu. Realitatea cifrelor depășește, probabil, cele mai îndrăznețe vise ale liderului FDGR. Formațiunea germană a obținut, conform aceluiași sondaj, o majoritate confortabilă în Consiliul Local, cu 63,1 la sută din opțiunile electoratului sibian. Speranțele celorlalte partide politice de a avea un cuvînt semnificativ de spus în legătură cu administrarea orașului în următorii patru ani s-au năruit. Nici unul nu a obținut peste 10 procente din voturile sibienilor. Marja de eroare a sondajului este de plus-minus 1,8 la sută.

Prefectul s-a trezit devreme

Mircea Silvestru Lup (foto> Mesagerul de Sibiu)

Pentru a da un exemplu electoratului sibian, prefectul Mircea Silvestru Lup, care supervizează în mod direct alegerile în județ, s-a prezentat dis-de-dimineață la urne. La ora 8, el a trecut, însoțit de soție, pragul secției de votare numărul 71, de la Grădinița nr. 33, de pe strada Artileriștilor. „În calitate de prefect al tuturor sibienilor, am votat în interesul lor și în favoarea celor care au demonstrat că pot scoate Sibiul din starea păcătoasă, de loc în care nu se întîmplă nimic și au luptat pentru dezvoltarea județului“, a declarat Lup.

Pesediști matinali

Gheorghe Suditu la vot, în 2004 (foto> Mesagerul de Sibiu)

Liderii PSD Sibiu s-au prezentat la urne, în prima parte a dimineții, la intervale scurte de timp. La ora 8,15, Gheorghe Suditu, vicepreședinte județean al social-democraților, a votat, la secția 77 de pe strada Oștirii, „pentru prosperitatea Sibiului“.

După un sfert de oră, și-a exprimat opțiunea electorală și Ioan Cindrea (foto), președintele PSD Sibiu. El a venit la secția 21, de pe strada Henri Coandă, însoțit de mama și de fiica sa. „Am votat numai cu gînduri bune și convins că partidul nostru va obține încrederea sibienilor“, a spus liderul social-democraților din județ.

Ioan Cindrea la vot (foto: Mesagerul de Sibiu)

La ora 9,30 a votat, pentru partidul pe care îl reprezintă, Constantin Morar, președintele Consiliului Județean, iar la ora 9,30 a ajuns, însoțit de soție și fiică, la secția electorală 44, de pe strada Hochmeister și Petre Inclezan, candidatul social-democrat la Primăria municipiului. „Am votat pentru o administrație modernă și eficientă. Sper să își exercite dreptul la vot cît mai mulți sibieni“, a spus Inclezan.

Trihenea a stat la coadă

foto: Mesagerul de Sibiu

Candidații Alianței Dreptate și Adevăr au fost, de asemenea, destul de matinali. Ajuns la secția nr. 14, de pe strada Postăvarilor, la ora 9, Constantin Trihenea, concurentul PD la șefia municipalității, a fost obligat să stea la coadă, împreună cu soția, să-i vină rîndul să pună ștampila pe buletinele de vot. „Am votat pentru un oraș înnoit și modern și pentru ca Sibiul să reintre în circuitul valorilor prin porțile sale de intrare. Noua administrație va avea o misiune mult diferită față de legislatura 2000-2004“, a spus democratul. Gheorghe Tuluc, candidatul PNL la Primărie, a pășit pragul secției de votare nr. 23 de pe strada Lupeni puțin după ora 10, după ce a trecut, împreună cu soția și fiica, pe la biserică. „Votul de azi este foarte important pentru Sibiu Noua administrație va fi cea care va face primul pas pentru integrarea orașului în marea familie europeană, în care vom intra în 2007“, a declarat fostul viceprimar.

Primarul nu s-a grăbit

Primarul Klaus Johannis, care a candidat pentru un al doilea mandat din parte FDGR, nu s-a grăbit să-și exercite dreptul la vot. El a ajuns, însoțit de soția sa Carmen, la secția de votare nr. 59, de pe strada Spartacus, abia la ora 13. „Am votat cu formațiunea mea preferată, din care, de altfel, și fac parte. De asemenea, am votat pentru un Sibiu frumos, curat și prosper“, a declarat, la ieșirea de la urne, edilul-șef al Sibiului.

Nici o problemă

Potrivit judecătorului Liviu Odagiu, președintele Biroului Electoral Județean, procesul de vot s-a desfășurat fără probleme, în întregul județ. „Nu am primit, pînă acum, nici o sesizare, nici o plîngere și nici o contestație“, a spus, cu o oră înainte de încheierea scrutinului, șeful BEJ Sibiu. De asemnea, Odagiu a declarat că nu a primit din județ nici o cerere de prelungire a programului de votare. „Toate secțiile de votare din Sibiu își vor închide ușile la ora 21, așa cum este stabilit“, a precizat judecătorul.

Forumul și-a umilit concurenții

Potrivit unui sondaj realizat, la ieșirea de la urne, de Sobis Consult și Antena 1, pe un eșantion de 3.000 de alegători, înscriși la 30 de secții de votare, administrația sibiană va fi dominată categoric, în următorii patru ani, de Forumul Democrat al Germanilor din România. Astfel, primarul Klaus Johannis a mai obținut un mandat, cu zdrobitorul scor de 91,6 la sută din opțiunile alegătorilor sibieni. Următorul clasat, social-democratul Petre Inclezan, a obținut numai 3,4 la sută din voturile exprimate în municipiu. Pe locul al treilea se clasează liberalul Gheorghe Tuluc, cu 2,2 la sută din preferințele electoratului, urmat de democratul Constantin Trihenea, cu 1,1 procente din voturile sibienilor. Conform aceluiași sondaj, FDGR va avea majoritatea în Consiliul Local, în care vor intra numai patru partide. Forumul și-a adjudecat 63,7 la sută din opțiunile electorale, urmat de PSD, cu 9,8 procente. PNL și PD s-au ales cu 8,8, respectiv 5,9 la sută din voturi. PRM (3,1 la sută) și PUR (1,9 la sută) nu vor intra în Consiliu, pentru că nu ating pragul electoral de 5 procente.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*