Album și expoziție gastronomică la Biblioteca ASTRA

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a editat albumul „Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva“, o lucrare amplă care include elementele vizuale importante din oraș, alături de alte documente cu valoare de patrimoniu.

Totodată, a fost organizată expoziția „Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană”. Evenimentele au fost incluse în proiectul Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva, inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2019.

Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a explicat că valorificarea componentelor memoriei locale este o preocupare mai veche a instituției.

„În acest an, am încercat să adunăm și să valorificăm din fondurile proprii piese dedicate gastronomiei, dacă tot suntem în acest an, în care Sibiul poartă titlul Regiune Gastronomică Europeană. Am pornit de la ideea că noi avem în colecțiile noastre speciale o serie de publicații și manuscrise ca să realizăm un astfel de volum. Dar între timp am reușit să mai «enervăm» încă cel puțin trei persoane care au vrut cu amabilitate să contribuie la conținutul acestui album: dl. Dejugan, dl. Marian Bozdog și dl. Fred Nuss. Sper că a ieșit un album bun. El este realizat într-un timp record. Am încercat să amplasăm și imagini cu actualele clădiri, pentru că în album mai avem și reproduceri din presă, rețete din manuscris sau ex-libris-uri“, a precizat Borș.

Cultură și educație gastronomică

La rândul său, bibliotecara Anamaria Enescu a menționat: „Ne-am hotărât să aducem la lumină valori care se află nu doar în Biblioteca ASTRA, ci și în arhivele colecționarilor din Sibiu. Sperăm că și publicul va aprecia eforturile noastre. Am dorit să aducem în atenția publicului cultura și educația gastronomică“.

„Atât berea, cât și vinul sunt considerate în categoria alimentelor. În perioada modernă, berii i se spunea «pâinea lichidă». Sigur, depinde de cantitatea consumată… Prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României a fost construită la Sibiu. Berea, în epocă, era considerată a fi apanajul soldaților și al străinilor, de aceea nu se prea consuma de către sibieni, chiar dacă, la un moment dat, proprietarul fabricii a scăzut prețul la jumătate. Unele locații de alimentație publică de acum 100-150 ani sunt astăzi case de locuit. În album apar poze de epocă, dar și poze actuale ale acestora. Alături de album, am reușit să scoatem un set de 10 cărți poștale cu fotografii din album, care se distribuie alături de el“, a afirmat istoricul Dan Nanu.

„Avem o colecție mare, de peste 6.000 de ex-libris-uri. Biblioteca a avut șansa, în anii ’80, să găzduiască un cerc de bibliofilie și filatelie. Participanții de atunci, din țară și din afara țării – din Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria – și-au donat aceste piese bibliotecii. Am selectat în expoziție ex-libris-uri cu profil gastronomic și am încercat să facem și o tematică: consumul de cereale, carne și băuturi alcoolice. Ele sunt și mici opere de artă în sine“, a apreciat Bogdan Andriescu, custodele colecțiilor speciale ale Bibliotecii ASTRA.

Proiectul a inclus și ateliere gastronomice, fiind implicați și cei mici. Astfel, elevii claselor a IV-a B și a VII-a A din cadrul Colegiului Național „Octavian Goga“, împreună cu cadrele didactice, au participat la o astfel de sesiune la Crama „Sibiul vechi“.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura