Al treilea Salon muzical-literar, la Sibiu

Joi, 11 iulie 2024, iubitorii muzicii clasice vor avea parte la Sibiu, în Sala Oglinzilor a FDGR, la ora 18, de un eveniment deosebit organizat sub auspiciile Concursului-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție Carl Filtsch. Este vorba despre a 28-a ediție a concursului de pian Carl Filtsch la care vor concerta, ca invitați, tinerii pianiști  Adela Liculescu (Viena) și Kozma Istvan Levente (Cluj Napoca).

Activitatea artistică a tinerilor pianiști invitați este impresionantă! Pentru a-i cunoaște mai bine, vom puncta doar câteva repere biografice din parcursul lor artistic:

Adela Liculescu (Viena).

Sursa foto: Ion Talpoș

S-a născut la Craiova în anul 1993, începând studiul pianului la vârsta de patru ani. A absolvit în anul 2012 Liceul de Artă din orașul natal, cu media 10 a anilor de studiu. Din anul 2012 studiază pian principal la Universitatea de Muzică din Viena.

În 2008 a susținut un recital la Veneția (în colaborare cu ICR Veneția), unde a cântat opera completă pentru pian a compozitorului român Carl Filtsch, printre care câteva lucrări în prima audiție mondială. Fragmente din acest recital au fost transmise la WQXR Radio – New York. In aprilie 2014, Adela Liculescu a susținut un recital la ICR Viena.

Între 2010 si 2012, a câștigat de trei ori bursa “Sonoro”, ceea ce i-a oferit posibilitatea să cânte în formații de muzică de cameră cu muzicieni consacrați, precum: Alexander Sitkovetsky, Natalia Lomeiko, Corinne Chapelle, Diana Ketler, Razvan Popovici, Julian Arp, Erich Oskar Huetter.

In noiembrie 2015, Adela Liculescu a câștigat premiul I la concursul Bösendorfer de la Viena. În etapa finală, care a avut loc la Schlosstheater Schönbrunn, Adela a interpretat Concertul nr. 2 de Beethoven împreună cu Orchestra de Cameră din Viena (Wiener Kammerorchester), sub bagheta Maestrului Stefan Vladar.

În anul universitar 2015/2016, Adela Liculescu urmează, în paralel cu studiul în anul al IV-lea la pian principal, un curs pregătitor în compoziție și dirijat, la Universitatea de Muzică din Viena. Este bursieră a Tokyo Foundation.

În ianuarie 2016, Adela Liculescu a fost desemnată Studentul român al anului în străinătate în categoria Arte la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București.

La Concursul „Carl Filtsch” din Sibiu, a obținut premiul I la fiecare categorie de vârstă. A câștigat premii importante la numeroase concursuri internaționale de prestigiu.

Din anul 2018, este artist oficial Bösendorfer. Are un doctorat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz. Vorbește fluent cinci limbi. (sursa text/foto: societatea muzicală.ro)

Kozma Istvan Levente (Cluj-Napoca).

S-a născut în anul 1991 la Târgu Mureș. Tânărul pianist român a început studiul pianului la vârsta de șase ani. A urmat cursuri de măiestrie cu pianiști celebri precum: Walter Krafft și Georg Sava (Germania), Csíky Boldizsár (România), Martin Hughes (Austria), Bogányi Gergely (Ungaria), Karl-Andreas Kolly (Elveția), Erik Tawastjerna (Finlanda), Robert Levin (S.U.A), Gottlieb Wallisch (Austria), Theodor Paraschivescu și Denis Pascal (Franța), cursuri care l-au ajutat să-și dezvolte personalitatea artistică.

A susținut recitaluri în România, la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu, Sebeș, Râmnicu Vâlcea, Craiova; precum şi la Budapesta (Ungaria), München, Lenggries, Dresden (Germania) Alba, Verduno, Aymavilles și Tremezzo (Italia).

A obținut numeroase premii, unul important fiind locul III la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” organizat la Sibiu.

În perioada 2012-2015, a colaborat cu orchestra condusă de maestrul Walter Krafft, de la „Münchener Musikseminar” din München, primind titlul de asistent și solist permanent.

În anul 2014 a absolvit studiile universitare de licență la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În prezent este asistent universitar doctor, în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca (sursa text/foto: monitorulneamt.ro)

Narator eveniment: Lerida Bucholtzer (Sibiu)

Text și coordonator program: Dagmar Dusil (Germania), o iubitoare a muzicii clasice.

Ne ateptăm, așadar, la un recital de o înaltă ținută artistică, la care sunteți invitați să participați!

Autor: Ion TALPOȘ 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*