Află care sunt jucăriile care îi dezvoltă creativitatea și logica copilului tău (P)

Jucăriile constituie o parte foarte importantă din viața unui copil. Atât în ceea ce privește divertismentul, cât și dezvoltarea personală, acestea îi aduc un plus prin provocările pe care le întâmpină jucându-se. Fiecare jucărie are o limită de vârstă, pentru a ajuta părinții să aleagă varianta potrivită. Acest lucru este decis în funcție de nivelul de complexitate al jocului Chiar și adulții joacă anumite jocuri de societate care se potrivesc copiilor.

Componenta pe care o reprezintă jucatul în viața copiilor este de necontestat. Totuși, pentru a face această activitate cât mai benefică, trebuie să îl expui la o gamă cât mai largă de provocări. Citește mai departe pentru a afla care sunt câteva din jocurile populare, care dezvoltă gândirea unui copil.

  1. Lego

Jucăriile lego sunt blocuri de plastic care au diferite forme, iar dacă urmezi anumite combinații, poți realiza construcții impresionante. Jucăriile sunt atât pentru dezvoltarea creativității, deoarece copilul poate să combine piesele după bunul plac, dar și pentru construirea logică, după anumiți pași determinați. Acest tip de jucărie a devenit foarte populară în momentul în care au scos anumite ediții speciale, care reproduceau personaje sau machete din filme și jocuri. Jucăriile se clasifică în mai multe categorii în funcție de complexitatea construcției:

  1. Duplo

Piesele Duplo sunt realizate special pentru a putea fi mânuite în siguranță de copiii mici. Sunt de două ori mai mari decât piesele obișnuite, așadar nu prezintă niciun pericol pentru micuț. De asemenea, sunt rezistente și ușor de prins, ceea ce le face ideale pentru a servi drept primul set de jucării.

  1. Junior

Acest tip de piese sunt dedicate copiilor de peste 4 ani. Necesită mai multă atenție decât setul Duplo, iar legăturile și construcțiile sunt mai complexe.

  1. Friends

Piesele Friends reprezintă scene din viața unui oraș inventat. Producătorii au creat piese mai diversificate, care să capteze mai bine atenția copilului.

  1. City

Jucăriile City reproduc tot ceea ce poate fi găsit într-un oraș real. Tehnicile de bază de construcție și lipire au fost transpuse în instrucțiuni complexe, pentru a ridica complexitatea procesului. Vârsta minimă la care se recomandă construirea cu aceste piese este de 6 ani.

  1. Creator

Setul Lego Creator are cea mai bogată gamă de piese și structuri care pot fi construite. Cei mici își pot da frâu liber imaginației. Un avantaj al acestui tip de set este că piesele se pot contopi cu ale oricărui alt set din categorie.

Jucându-se cu acest piese copilul își dezvoltă creativitatea, dexteritatea și imaginația. De asemenea, își dezvoltă cultura generală învățând despre evenimente istorice. De exemplu, există o gamă largă de seturi care reproduc construcții celebre, iar cel mic trebuie să le asambleze piesă cu piesă. Printre acestea se numără macheta Turnului Eiffel sau macheta vaporului Titanic, Lego Titanic.

  1. Jocul de Cuvinte Scrabble

Scrabble reprezintă o activitate de învățare plină de valoare, contribuind la extinderea vocabularului. Participanții primesc un set de litere, fiecare cu o anumită valoare în puncte. Cu cât o literă este mai rar întâlnită în cuvinte, cu atât folosirea ei aduce mai multe puncte. De exemplu, literele comune precum A au o valoare mai mică, în timp ce literele mai puțin întâlnite precum H au o valoare mai mare în puncte.

Fiecare jucător își construiește cuvinte pe o tablă de joc și se folosește de cuvintele create de ceilalți pentru a acumula puncte. Jucătorul cu cel mai mare scor devine învingător. Scrabble stimulează abilitățile de memorare și gândire, necesitând reținerea corectă a cuvintelor și alegerea cuvântului care aduce cel mai mare număr de puncte. Astfel, Scrabble transformă dezvoltarea vocabularului într-un mod competitiv ce poate fi savurat alături de prieteni. Jocul se potrivește atât copiilor, cât și adulților, deoarece nivelul de dificultate este dictat de participanți și de nivelul lor de cunoaștere a cuvintelor.

  1. Puzzle

Acest joc este extrem de versatil și poate fi abordat de la copii foarte mici până la adulți în toată complexitatea lor. Dimensiunea și numărul pieselor reflectă nivelul de dificultate. Pentru copiii mai mici, jocul cu mai puține piese și dimensiuni mai mari este mai potrivit, pentru a facilita vizualizarea conexiunilor și pentru a preveni riscul de înghițire a pieselor. Pe măsură ce copilul crește, este necesar un joc cu mai multe piese de dimensiuni mai mici, pentru a amplifica provocarea și a menține un nivel ridicat de interacțiune în timpul jocului.

Acest joc dezvoltă abilitatea de a vedea imaginea de ansamblu și de a fi atent la detalii. Construcția propriu-zisă ajută copilul să identifice un model logic pentru rezolva jocul  într-un mod eficient. De asemenea, jocul oferă satisfacția de a vedea progresul sub forma unei structuri fizice.

Fii foarte atent atunci când cumperi jucării pentru copii. Alege ceva care să se potrivească vârstei. Dacă acesta nu capabil să se joace sau să înțeleagă jocul, îi vor fi stârnite sentimente negative față de jocuri.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*