Abecedare noi și profesori de germană mai bine plătiți

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat la Sibiu că toţi elevii din clasele I vor avea noile abecedare în prima zi de şcoală din semestrul al doilea, datorită „norocului respingerii contestaţiei“ depuse pentru aceste manuale.

„Am primit vestea că acea contestaţie care a fost depusă pentru abecedar, în luna decembrie, a fost respinsă. Vor avea abecedare datorită acestui noroc al respingerii contestaţiei“, a spus ministrul. Totodată, Sorin Cîmpeanu (foto) a adăugat că săptămâna viitoare se poate lansa licitaţia pentru manualele de clasa a III-a, iar pentru cele de clasa a IV-a, „urgenţa nu e atât de mare“.

Criza învățământului în germană

Prin intermediul Fundaţiei Saxonia din Braşov,a utorităţile germane alocă în acest an 750.000 de euro pentru sprijinirea învăţământului în limba germană din România, în condiţiile în care numărul preşcolarilor şi elevilor care învaţă în această limbă a crescut cu 23% în ultimii cinci ani, dar a scăzut numărul de astfel de şcoli şi de dascăli pregătiţi pentru această formă de învăţământ, a mai afirmat ministrul. În prezent, 23.000 de preşcolari şi elevi români învaţă în limba germană, în 167 de unităţi şcolare din 15 judeţe ale României.

Îministru cimpeanntâlnire la Sibiu

Învăţământul cu predare în limba germană se confruntă cu o gravă criză de cadre didactice care să poată preda în această limbă. „FDGR a ajuns la concluzia că singura posibilitate pentru a evita colapsul sistemului de învăţământ în limba germană şi a determina tinerii cunoscători ai acestei limbi să dorească (din nou) să devină cadre didactice constă în acordarea unei indemnizaţii celor care predau în limba germană, cât şi de finanţa cursuri de perfecţionare. Măsura este justificată şi prin faptul că pentru cei mai mulţi dintre absolvenţii de facultate limba germană nu este limba maternă, iar predarea în această limbă necesită o calificare superioară“, susțin liderii FDGR. În acest sens a avut loc, la sediul central al Forumului German, o întâlnire la care au participat ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, liderii FDGR din țară, Ovidiu Ganț, deputatul minorității germane, și mai multe cadre didactice care predau în limba germană. FDGR a adresat o solicitare către Bundestag pentru a aproba acordarea unei indemnizaţii cadrelor didactice care predau în limba germană în unităţile şcolare care, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, fac parte din sistemul de învăţământ de stat în limbile minorităţilor naţionale şi în care se predă limba germană după programa de germană ca limbă maternă. Solicitarea are în vedere învăţătorii şi profesorii de gimnaziu şi de liceu şi a fost aprobată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*