17 martie, Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor

În fiecare an, la 17 martie, este sărbătorită Ziua Sfântului Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, dar şi Ziua Naţională a Republicii Irlanda, scrie AGERPRES.

Sursa foto: AGERPRES

Ziua dedicată Sf. Patrick a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea, papa Urban al VIII-lea incluzând-o în calendarul creştin al sărbătorilor. Sărbătorită iniţial în Irlanda, prin rugăciuni liniştite la biserică sau acasă, Ziua Sf. Patrick a început să fie centrul paradelor şi altor evenimente organizate de imigranţii irlandezi în Statele Unite, care a evoluat într-un omagiu adus culturii irlandeze, cu dansuri, muzică şi mâncăruri specifice.

Ziua Sfântului Patrick a devenit, în 1903, Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a avut iniţiativa organizării Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, începând din 1996, în fiecare an, la Dublin.

Iniţial, a fost o sărbătoare comemorativă solemnă, dedicată aducerii unui omagiu sfântului, dar, de-a lungul anilor, Festivalul Sf. Patrick a evoluat într-o sărbătoare vibrantă care cuprinde bogăţia culturii irlandeze.

Astăzi, este o ocazie plină de bucurie marcată de parade şi spectacole, un eveniment internaţional multicultural care se angajează să dezvăluie artele contemporane şi tradiţionale, cultura şi moştenirea poporului irlandez. Astăzi, este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, cu o acoperire globală de peste 700 de milioane de oameni în 2023.

Festivalul Sfântului Patrick se desfăşoară în perioada 15-18 martie 2024 şi are ca temă „Spréach”, cuvântul irlandez pentru „spark” (scânteie), care reprezintă esenţa unică a Irlandei şi a poporului irlandez. Punctul culminant este Parada dedicată Zilei Sf. Patrick, din 17 martie, o paradă ce numără peste 4.000 de participanţi, cu muzică de fanfară de pe tot globul, într-un spectacol fulminant de muzică şi dans, cu interpreţi îmbrăcaţi extravagant şi trupe de dansatori coloraţi, alături de o suită de care alegorice deosebite, care străbat străzile istorice din Dublin, aplaudaţi de peste jumătate de milion de spectatori.

Sf. Patrick (Patricius sau Padrig) s-a născut într-o familie bogată din Britania romană, pe la sfârşitul secolului al IV-lea. În adolescenţă, a fost răpit de piraţii irlandezi şi dus în Irlanda, unde a fost ţinut sclav timp de câţiva ani. În cele din urmă, a scăpat de pe insulă, pentru a reveni mai târziu ca misionar, convertind o parte a populaţiei la creştinism. Familiar cu limba şi cultura irlandeză, el a adaptat ritualul tradiţional în lecţiile sale de creştinism, în loc să încerce să elimine credinţele native. El a folosit focurile pentru a sărbători Paştele, deoarece irlandezii îşi onorau zeii aprinzând focuri. El a suprapus şi un soare, un puternic simbol nativ, pe crucea creştină creând ceea ce acum se numeşte crucea celtică. Supărând druizii celtici locali, se spune că Patrick a fost închis de mai multe ori, dar a reuşit să scape de fiecare dată. A călătorit foarte mult în toată Irlanda, înfiinţând mănăstiri, şcoli şi biserici.

Misiunea Sfântului Patrick în Irlanda a durat aproximativ 30 de ani. La secole după moartea sa, pe care unele surse o citează ca având loc la 17 martie 461 d. Hr., Patrick a devenit patronul sfânt al Irlandei, iar data de 17 martie a devenit o zi de sărbătoare în calendarul sfinţilor catolici.

O tradiţie bogată de legende orale şi mituri îl înconjoară pe Sf. Patrick, cea mai mare parte dintre acestea fiind, fără îndoială, exagerate de-a lungul secolelor – poveştile, însă, au făcut întotdeauna parte din cultura irlandeză.

Prima paradă organizată de Ziua Sf. Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în America. Potrivit surselor, parada a avut loc la 17 martie 1601 într-o colonie spaniolă, astăzi, St. Augustine, în Florida. În anul anterior, o celebrare a Sf. Patrick fusese organizată de vicarul irlandez al coloniei spaniole, Ricardo Artur. La peste un secol distanţă, soldaţii irlandezi ce serveau în armata engleză, au mărşăluit la 17 martie 1772, prin oraşul New York, celebrându-l pe sfântul ocrotitor al irlandezilor. Pornind de aici, evenimente similare au început să fie organizate şi în alte oraşe americane precum Boston, Chicago, Philadelphia şi Savannah.

Numărul imigranţilor irlandezi în SUA a crescut semnificativ după Marea Foamete din secolul al XIX-lea, care a lovit ţara, culturile de cartofi fiind distruse în mai multe rânduri de mană. Au murit atunci peste un milion de irlandezi, iar alte aproximativ două milioane au imigrat în mai multe zone ale lumii. Irlandezii şi-au luat cu ei doar tradiţiile, astfel încât parada organizată de Sfântul Patrick a devenit, în timp, modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii de Ziua Sfântului Patrick este cea a colorării în verde a apelor râului Chicago, o tradiţie începută în 1962.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*