Ziua Universală a iei la Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal serbează, pentru prima dată, Ziua Universală a Iei, eveniment ajuns în acest an la ediția a X-a, în parteneriat cu alte două instituții de cultură sibiene: Complexul Național Muzeal ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Foto: Muzeul Național Brukenthal

Timp de două zile, în interiorul expoziției „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, curatoriate de Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță, vizitatorii sunt invitați să afle, prin tururi ghidate, povestea iei specifice zonei Mărginimii Sibiului, ilustrată prin imagini fotografice realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

Totodată, vor cunoaște povestea Mariei Peligrad (născută Sora) din Săliștea Sibiului, „Măriuța ‘ea faină”, tânăra care, cu mândrie, a purtat ia săliștenească confecționată chiar de ea la Expoziția Jubiliară din București. Ulterior numele ei a fost asimilat cu cel de Sălișteancă, în seria de cărți poștale realizate după fotografii ce poartă semnătura Fischer.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Ziua Universală a iei ediția a X-a, 23/24 iunie 2023, Palatul Brukenthal, Sala 79

Program:

23 iunie 2023, ora 16

24 iunie 2023, ora 14

– tururi ghidate ale expoziției „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*