Ziua Națională a Costumului Tradițional din România, sărbătorită de Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează astăzi cea de a doua ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România.

Evenimentul va avea loc între orele 10 și 18, în Pavilionul Muzeal Multicultural, sala S1, intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici vor fi expuse 34 de costume care provin din toate zonele etnografice ale României. „Sunt costume populare din colecțiile Muzeului ASTRA, costume de sărbătoare din Ardeal, Banat, Maramureș, Vrancea, Argeș. Ele provin de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Această expoziție va rămâne la Muzeul ASTRA mai multă vreme și va putea fi vizitată, conform programului pavilionar, între orele 10 și 18”, a declarat muzeograful Elena Găvan.

Cu ocazia vernisajulului, vizitatorii vor putea învăța tehnica împletirii ciucurilor pe chelteu, specifică avrigencelor, de la Rodica Ispas și elevele sale de la Clubul Copiilor Avrig, într-un atelier interactiv.

Intrarea este gratuită în Muzeul în aer liber, astăzi, pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular autentic (femei: ie, poale, șurț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă) avizat de către specialiștii muzeului.

Tot astăzi, la Muzeul ASTRA continuă programul „Europa Rurală”, prin evenimentul „Târgul comunităților rurale. Cultură şi gastronomie locală din Țara Oltului – comunitatea din Racovița. Ediția a XVI-a”. Acesta va avea loc între orele 10 și 16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Gospodarii din Racovița vor pregăti aici ciorbă acră de vițel, tocană acră și orez cu lapte. În același timp, vor avea loc patru ateliere meșteșugărești interactive: pictură, împletit colți, fierărie și sculptură. Va fi prezent cu preparatele sale tradiționale și David Daniel Limbășan, un promotor al rasei de porci mangalița. De asemenea, ansamblul „Doruleț” din Racovița va susține un concert cu cântece populare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*