Ziua de Curățenie Națională. Sibiul și alte 25 de județe din România s-au alăturat celor peste 100 de țări care fac curățenie în lume

În județul Sibiu, evenimentul „Let’s Do It, Romania!“ se va organiza în 28 septembrie, cu excepția Mediașului, unde ziua de curățenie generală a fost stabilită pentru data de 5 octombrie.

Asociația Joy Sibiu organizează Ziua de Curățenie Națională în județul Sibiu încă din anul 2011. Scopul proiectului este de a strânge cât mai mulți voluntari doritori să dea un exemplu pozitiv prin propriile acțiuni. Primăria care s-a implicat prin Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului și Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi pentru identificarea zonelor unde este nevoie de ecologizare.

Mobilizare generală

De asemenea, Fundația Comunitară Sibiu, prin proiectul „Zilele Vecinătății în cartierul Terezian“, se alătură inițiativei. „În 28 septembrie, ne-am propus să facem curățenia de toamnă în cartier“, au anunțat reprezentanții fundației. Vor exista două puncte de înregistrare ale voluntarilor: Sala Transilvania – Asociația Joy Sibiu, respectiv parcul din Terezian (str. Gladiolelor/str. Lungă) – Fundația Comunitară Sibiu. În 28 septembrie, începând cu ora 9, voluntarii se vor prezenta la unul dintre punctele de înregistrare, unde vor primi materialele necesare curățeniei, apă și le va fi repartizată o zonă de curățat. Evenimentul se încheie la ora 12.

Deșeuri semnalizate prin aplicația TrashOut

Voluntarii vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil TrashOut. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay și cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

LIGIA ANTON | coordonator: „Ne-am bucura să avem cât mai mulți sibieni dornici de schimbare și să facilităm pentru aceștia o zi prin care să le oferim șansa de a face parte dintr-o mișcare a comunității sibiene capabilă să schimbe mentalități.”

Cartea de vizită a județului Sibiu

Consiliul Județean, alături de ISU Sibiu, ADI Eco Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, cu sprijinul Asociației Județene de Turism Sibiu, a Serviciului Public Salvamont Sibiu și a operatorului SOMA participă la ziua de curățenie în zona Bâlea Lac, unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Sibiu, având și regim de arie protejată. „Bâlea Lac merită un exemplu dat de sibieni: nu e rușine să faci curățenie, e rușine să lași mizerie în urma ta! Am fost și anul trecut de Ziua Națională de Curățenie la Bâlea Lac, pentru că e o carte de vizită a județului Sibiu. Am adus apoi la aceeași masă operatorii din zonă ca să îmbunătățim gestionarea deșeurilor în zona Bâlea. Revin și anul acesta pentru a vedea ce s-a mai schimbat și vă invit să vă alăturați pentru că numai împreună facem o diferența!” este îndemnul lansat de președintele Daniela Cîmpean.

Pentru toți cei care doresc să se alăture acțiunii de la Bâlea Lac, punctul de întâlnire este Baza Salvamont Bâlea Lac, ora 10.00. În caz de vreme neprielnică, acțiunea se va desfășura la Bâlea Cascadă. „Echipa ADI Eco va fi acolo cu rulota «Și în gunoi sunt supereroi»  și mascotele care ne învață să separăm corect deșeurile, astfel încât să poată fi valorificate”, precizează Claudia Iordănescu, director ADI Eco Sibiu.

Împreună pentru curățenie

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2019. În județul Sibiu, evenimentul este susținut de: Marquardt, Wenglor, Primăria Sibiu, Casa de Cultură a municipiului Sibiu, Tursib, Consiliul Județean Sibiu, Sala Transillvania, Instituția Prefectului Sibiu, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

One Comment

  1. Pingback: Ziua de Curățenie Națională. Sibiul și alte 25 de județe din România s-au alăturat celor peste 100 de țări care fac curățenie în lume – Made in Transilvania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*