„Ziua Cântarelor” la Șura Culturală Gușterița, un adevărat succes

Duminică, Șura Culturală Gușterița a organizat un eveniment menit să amintească sibienilor că în orașul nostru a existat una dintre cele mai mari fabrici de cântare din Europa de sud-est și singura de acest gen din România.

Foto: Facebook Alexandru Ioniță

Evenimentul de duminică, poate purta fără teamă numele de Ziua Cântarelor.

Totul s-a născut la inițiativa preotului Alexandru Ioniță care a propus inițial o expoziție de cântare produse de fabrica Hess, ulterior Balanța. Pentru aceasta a făcut apel la toți cei care dețin cântare vechi, produse la Sibiu să le doneze pentru a fi expuse. Și așa s-au strâns 40 de cântare produse de fabrica Hess și Balanța, cântare care zăceau uitate prin podurile și cămările sibienilor.

Foto: Facebook Șura Culturală Gușterița

Toate au fost restaurate cu mare atenție de către tineri și copii din Gușterița sub îndrumarea unui specialist, fiind readuse practic la viață.

Foto: Facebook Șura Culturală Gușterița

Pe lângă cântare s-au strâns și fotografii și mărturii ale celor care au lucrat la Balanța.

Foto: Facebook Alexandru Ioniță

Duminică, Șura Culturală a fost plină de foști „balanțiști” veniți să vadă exponatele, dar și să depene amintiri despre fosta fabrică, pe vremuri o mândrie a Sibiului.

Cei mici au participat la ateliere de recondiționare a cântarelo vechi pentru a fi aduse din nou în stare de funcționare.

Așa s-a născut o nouă inițiativă, crearea unui club al balanțiștilor și a Muzeului „Balanța”. Pentru creare muzeului cei de la Șura Culturală Gușterița vor continua acțiunea de colectare a cântarelor vechi de la sibieni, și nu numai sibieni.

Foto: Facebook Alexandru Ioniță

„Seara dedicată fabricii HESS BALANȚA a fost cu siguranță una reușită! Au participat neaștat de mulți „balanțiști”, ne-am ascultat, ne-am revăzut, uneori abia ne-am recunoscut după decenii, dar am stabilit un grup de inițiativă care se va ocupa de organizarea grupului mai larg și am încropit o listă de contacte ale celor care doresc să contribuie la proiectul nostru de creare a unui Muzeu Balanța!

Un lucru imporant astă seară – ca să facem mai eficientă munca de colectare de date, amintiri, relatări, povestiri, experiențe – a fost lansarea invitației către TOȚI cei care au lucrat la Balanța, să își SCRIE fiecare memoriile, experiențele, pe hârtie, de mână, sau să înregistreze audio și să ne trimită, până ajungem noi la fiecare să intervievăm, să arhivăm informații.

Multe mulțumiri tuturor! Țineți aproape! Sigur ne vom mai întâlni!” au transmis organizatorii evenimentului de duminică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*