Zilele satului hunedorean sărbătorite la Târgul de țară

În parteneriat cu Muzeul ASTRA, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara organizează „Zilele satului hunedorean”.

Evenimentul se va desfășura  în zona Târgului de țară a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 23-25 august, între orele 10.00 și 18.00.

În cadrul atelierelor organizate de meșterii și artizanii populari din județul Hunedoara, iubitorii de meșteșuguri și tehnici de manufactură populară sunt așteptați să descopere secretele prelucrării lemnului, picturii, broderiilor, cusăturilor, împletiturilor și ale altor îndeletniciri mai vechi sau mai noi. Bogăția folclorului, specifică ținuturilor noastre, va fi pusă în lumină prin intermediul costumelor, al dansurilor și al cântecelor populare. Ne vom bucura împreună de participarea ansamblurilor folclorice „Hațegana”, „Junii Petrileni”, „Ritmuri Zărăndene”, a grupului de tulnicărese din Bulzeștii de Sus, a îndrăgitului artist Bogdan Toma împreună cu grupul instrumental „Hunedorenii”, a poetului popular Cornelia Neaga și, nu în ultimul rând, a maestrului taragotist Pera Bulz, numit de UNESCO „tezaur uman viu”.

Gastronomie tradițională

Cultura gastronomică autohtonă va fi promovată prin preparatele tradiționale ale producătorilor locali participanți la eveniment. Astfel, vizitatorii vor putea gusta mai multe sortimente de virșli, pâine, miere, siropuri, dulcețuri, cozonaci, zacuscă, brânză, plăcinte pădurenești și multe alte delicii pregătite cu suflet, din ingrediente naturale și după rețete păstrate cu grijă.

Spirit autentic

„Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra reprezintă un reper în păstrarea și conservarea spiritului popular românesc, atrăgând, în fiecare an, un număr impresionant de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. Prin organizarea Zilelor satului hunedorean în acest cadru atât de reprezentativ în spațiul culturii și civilizației rurale românești, ne propunem promovarea potențialului natural, cultural și turistic al tuturor zonelor etnografice din județul Hunedoara, punând un accent deosebit pe autenticitatea obiceiurilor, diversitatea culinară, creativitatea meșteșugurilor și măiestria artiștilor populari. Prin intermediul elementelor de artă și civilizație populară ne conectăm la valorile trecutului și le integrăm în cotidianul timpului prezent, proiectând amprenta identității noastre culturale asupra generațiilor viitoare. Toți cei cu drag de neam și de frumos sunt așteptați să celebreze, împreună cu noi, frumusețea și bogăția sufletului satului hunedorean!”, transmit organizatorii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*