Zilele Culturale ale Județului Sibiu au dus cultura și turismul în Mărginimea Sibiului

Rîu Sadului, Sibiel și Cristian au fost localitățile din Mărginimea Sibiului care au găzduit prima oprire din această toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu. Lor li s-au adăugat și Poiana Sibiului, unde a avut loc Festivalul Poienarilor, precum și orașul Săliște, unde s-au desfășurat Zilele Antropologiei Românești.
Timp de două zile, în acest sfârșit de săptămână, de dimineața până seara, localnicii și oaspeții de la Sibiu, alături de o seamă de turiști, au petrecut momente de neuitat în Mărginimea Sibiului. Oferta culturală, pregătită de toate instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu, a fost una bogată și variată, pliată pe toate gusturile și vârstele.
Evenimentele culturale au inclus proiecții de filme documentare pentru copii, cu impact educativ, difuzate în Căminul cultural din Rîu Sadului, teatru de păpuși, lansări de carte, expoziție de fotografie, concert de muzică clasică în Biserica Evanghelică din Cristian, și un altul de muzică religioasă în Biserica Ortodoxă din Sibiel, muzică de fanfară și muzică populară, reconstituirea unei nunți tradiționale la Sibiel, un atelier de confecționat păpuși, o expoziție cu vânzare de produse tradiționale, în curtea Căminului Cultural din Rîu Sadului. Aceste manifestări culturale au fost dublate de drumeții prin livezile de pomi fructiferi și degustări de mere, pere și prune, tururi ghidate și o excursie cu bicicletele pe ruta Sibiu-Sibiel, organizate de către Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Zilele Culturaleale Județului Sibiu au adus laolaltă membrii comunităților locale, fii satului, precum și oficialitățile locale și județene. Pe scena Căminului Cultural din Rîu Sadului au urcat prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Constantin Șovăială, consilierii județeni Constantin Sofrone și Constantin Borcan, senatorul Nicolae Neagu, primarii localităților Miercurea Sibiului, Turnu Roșu, Gura Râului, Rășinari, Axente Sever, Roșia și, bineințeles, gazda evenimentului – primarul din Rîu Sadului, Florian Tara, alături de preotul paroh Adrian Drăgușin. Prefectul Ioan Sitterli a apreciat că “Zilele Culturale ale Județului Sibiu este o manifestare unică la nivel național”, în timp ce vicepreședintele Constantin Șovăială a subliniat că “prin aceast proiect de anvergură și de suflet, Consiliul Județean Sibiu urmărește să pună în valoare zestrea culturală tradițională autentică”. Publicul a fost încântat de spectacolul folcloric oferit de Ansamblul Profesionist “Cindrelul Junii Sibiului” și soliștii Viorica Telcean, Nelu Albu, Alina Pinca, Robert Târnăveanu și Mariana Anghel. Spectacolul a continuat cu elevii școlii Populare de Arte și Meserii “Ilie Micu” din Sibiu și cu formația de cântece și dansuri “Râureanca” din Rîu Sadului.
Din Mărginimea Sibiului, Zilele Culturale ale Județului Sibiu vor ajunge în week-endul viitor, 26-27 septembrie, pe Valea Secașelor, gazdă fiind comuna Loamneș.
Ioana Căpățînă,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*