Zid de apărare al Sibiului, distrus la ordinul Primăriei!

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu acuză Primăria Sibiu că a contractat și coordonat o „intervenție brutală” la vechiul zid de apărare de pe str. Manejului, aflat în vecinătatea parcului Tineretului.

ACTUALIZARE: Municipalitatea sibiană susține că lucrările respectă avizul emis de Direcția pentru Cultură și că ele se desfășoară sub supravegherea unui arhitect atestat de Ministerul Culturii.

„Lucrarea «Întreținere și reparații curente la zidul de pe strada Manejului» a fost inițiată de Primăria Sibiu pentru punerea în siguranță a zidului, pentru a preveni degradarea acestuia și pentru a elimina orice pericol pe care l-ar putea pune pentru pietoni din cauza stării sale fizice.  

Aceste lucrări se efectuează în baza unei autorizații de construcție valabile, având aviz favorabil din partea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Prevederile acestui aviz sunt respectate de către constructor, firma având pe parcursul lucrărilor asistență tehnică asigurată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii.

Subliniem faptul că Primăria Sibiu a inițiat aceste lucrări pentru protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a patrimoniului construit, conștienți fiind de responsabilitatea pe care o avem față de aceste valori ale orașului. Sperăm ca Direcția Județeană pentru Cultură să se alăture acestor eforturi și să ofere administrației locale întreg sprijinul în execuția acestor lucrări necesare, în loc să se limiteze la a întocmi procese verbale și comunicate de presă.”

 

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Redăm mai jos comunicatul transmis astăzi de instituția menționată.

Arcadele de pe strada Manejului: O intervenţie brutală, fără respectarea principiilor de restaurare, conservare şi reabilitare a monumentelor istorice categoria A

Coronamentul vechiului zid de apărare de pe str. Manejului a fost iniţial decopertat, fără autorizaţie, din decembrie 2017, distrugerea lui fiind completată de intervenţiile făcute fără respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în septembrie 2018, de o firmă contractată şi coordonată de Primăria Municipiului Sibiu.

La primele patru arcade interioare ale zidului, dinspre str. Pompeiu Onofreiu către str. Bărbierilor, a fost distrus umărul de sprijin cu picamărul pe o lăţime aproximativă de 60 cm (15 cm în profunzime şi aproape 50 de cm în exterior), pierzându-se definitiv conservarea alternanţei nou-vechi în restaurare. Mai mult, arcele din cărămidă, care trebuiau doar completate, au fost reconstruite prin cofrare la o dimensiune inexactă, cu suport direct pe caldarâm, fără legătură cu fundaţia originară aflată sub pavaj. Dimensiunea cărămizilor folosite (cărămidă industrială Porotherm) diferă de cea originală, evacuată ca rebut în două containere. Constatările la faţa locului sunt mult mai complexe şi amănunţite şi vor face obiectul unui raport de caz punctual, cu propuneri de sancţiuni.

Firma nu a putut prezenta niciun contract de supraveghere a unui paramentist şi a ignorat dispoziţiile de întrerupere a lucrărilor, până la intrarea în legalitate şi remedierea distrugerilor.

Mesagerul de Sibiu a solicitat un punct de vedere Primăriei Sibiu și îl va publica imediat ce ne va fi pus la dispoziție.


Mihai COLIBABA

One Comment

  1. Rareș says:

    Nu este singurul zid de apărare din Sibiu ,pe care primăria îl distruge cu bună știință.
    Este vorba de zidul de apărare care face parte din a lll – a centură de fortificare a orasului Sibiu situat pe str. Movilei nr 14. Situația este cunoscută de către primărie de mai bine de: ATENȚIE !!!!!! 15 ANI .
    Acest zid se degradează pe zi ce trece,însă primăria susține cu nonșalanță că nu are bani !!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*