Vrem ca şi în Blăjel legea să fie respectată!

 

Subsemnatul Ion Roman, consilier local în comuna Blăjel, vă rog să-mi permiteţi să fac următoarele precizări faţă de afirmaţiile făcute de primarul din localitatea noastră. În fapt, declaraţiile juristului Roman Toader reprezintă o înşiruire de greşeli, minciuni şi calomnii scrise într-un limbaj de lemn care nu scuză, ci auto-acuză:

  1. În primul rând, primarul care „de şase mandate păstoreşte comuna Blăjel” contestă un fapt evident, filmat, şi anume boicotul grupului de consilieri locali PDL care au părăsit sala de şedinţe. Am fost obligaţi să apelăm la această formă de protest, deoarece, altfel, am fi devenit coautori la infracţiunea de a nu pune în executare Hotărârea nr.3917/CA/26.10.2012 a Tribunalului Sibiu, definitivă, irevocabilă şi executorie (în cazul consilierului nevalidat PNŢCD Marius Mărginean), precum şi la abuzul în serviciu comis în cazul consilierului local PP-DD.
  2. Apoi, nu primarul (care reprezintă autoritatea executivă locală) a fost vizat direct de boicotul nostru, ci colegii consilieri care votează fără a ţine cont de prevederile legale. Însă, domnia sa a considerat necesar să intervină în presă pentru a ne comunica faptul că nu are „nicio putere de decizie asupra hotărârilor”, „minoritatea se supune majorităţii”, dar şi că nu au existat niciodată mai multe hotărâri judecătoreşti care trebuiau şi nu au fost puse în executare, ci una singură şi acest lucru s-a petrecut în şedinţa Consiliului Local Blăjel din data de 27 decembrie 2012”.
  3. Domnul primar dă dovadă de impertinenţă când spune că eu sunt „veşnic vânător al funcţiei de viceprimar”. De altfel, cei 4 consilieri PDL l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe consilierul PP-DD, domnul Burduşel Călin. Însă acesta, în loc să se voteze pe sine, a „preferat” (!!!) să voteze candidatul propus de consilierii din acelaşi partid cu primarul. Acesta este şi motivul pentru care conducerea naţională şi judeţeană a PP-DD i-a retras sprijinul politic, cerând totodată Consiliului Local Blăjel să-l valideze pe Pohoaţă Sergiu, următorul consilier de pe lista PP-DD.
  4. Domnul primar se auto-incriminează când spune că „nevalidarea unui mandat de consilier din partea PP-DD se datorează faptului că majoritatea consilierilor locali au refuzat introducerea acestui punct pe ordinea de zi”. Este foarte grav că se refuză, sistematic, a se aplica prevederile legale, respectiv art.9 al.(2) lit.h^1, al.(3) şi art.12 alin. (1) şi (2), coroborate cu art.46 şi art.55 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali. Acest fapt nu dovedeşte că noi „nu am înţeles principiul de bază al democraţiei conform căruia minoritatea se supune majorităţii”, ci faptul că dumnealui, în calitate de „jurist” nu înţelege că legea trebuie respectată.
  5. Noi nu suntem supăraţi că am pierdut puterea pentru simplul fapt că… nu am avut-o niciodată. Acest primar, ajutat de consilieri servili, conduce „destoinic” de 20 de ani comuna Blăjel. Şi, din păcate, se vede: lipsesc drumurile asfaltate şi trotuarele, parcul din curtea şcolii a fost distrus, iar lucrările la proiectele de alimentare cu apă şi canalizare, începute din 2007, înghit milioane de euro,  însă… fără finalitate.
  6. Dreptul la petiţii şi sesizări adresate instituţiilor statului este unul prevăzut de Constituţie şi de alte acte normative (Legea nr.233/2002 şi Legea nr.544/2001).

În plus, răspunsul acestor instituţii la aspectele sesizate de subsemnatul, demonstrează că domnul primar încalcă legea sistematic şi cu bună ştiinţă: C.N.C.D. l-a sancţionat pentru discriminare; A.N.F.P. şi Tribunalul Bucureşti a constatat angajări ilegale în cadrul primăriei; A.P.I.A. a identificat ilegalităţi atât în privinţa subvenţiilor primite ilegal de către fermierul Roman Toader, cât şi în ceea ce priveşte închirierea ilegală a păşunilor comunale; ANRMAP a amendat Primăria Blăjel cu 20.000 lei pentru licitaţiile frauduloase; autoritatea contractantă a proiectului de canalizare a sancţionat primăria cu 160.000 lei.

  1. Primarul se auto-acuză din nou (mai ales din punct de vedere moral) când afirmă, în calitatea sa de ordonator principal de credite, că nu dânsul a fost sancţionat, ci Primăria Blăjel. Ca şi consilier local afirm răspicat: domnul primar este de vină pentru managementul defectuos şi pentru amenzile primite; în plus, îi recomand domnului jurist să citească cu atenţie prevederile art.62, al.(1) şi art. 63 din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale.
  2. În privinţa angajărilor ilegale din cadrul Primăriei Blăjel, domnul jurist Toader Roman şi domnul secretar Sorin Costache ar trebui să ştie că primăria nu este o firmă privată, ci o instituţie publică unde recrutarea funcţionarilor publici se face în conformitate cu prevederile legale (Legea nr.188/1999 şi HG nr.611/2008).  Angajările ilegale din cadrul Primăriei Blăjel au fost constatate de către specialiştii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Mai mult, ilegalitatea a fost confirmată în data de 03.07.2012 şi de către Tribunalul Bucureşti care anulează dispoziţiile emise de pârâtul Roman Toader.

Ca jurist, acesta ar trebui să cunoască faptul că în instanţă (şi în presă) nu te aperi spunând „controlul este politic”, ci demonstrând, cu documente, că ai aplicat prevederile legale.

  1. Cu privire la dosarul penal „greu de digerat” pe care îl are pentru că în seara alegerilor a fost prins de jandarmi dând mită electorală, îl informăm că nu am primit încă rezoluţia parchetului la plângerea făcută în baza art. 278 din C.p.pen., însă aflăm din ziar, chiar de la dânsul, că Poliţia şi-a făcut datoria, a venit la faţa locului, a făcut cercetări şi, cum era normal, a dispus începerea urmăririi penale“!
  2. În plus, domnul primar, în calitatea sa de „jurist”, ar trebui să înţeleagă terminologia specifică şi să aibă competenţa de a face distincţia între sancţiunile de natură civilă sau penală şi cele administrative pe care le-a primit!
  3. Deşi pare că este la curent cu multe aspecte din viaţa ginerelui meu, l-aş ruga respectuos pe domnul primar să nu-l mai amestece în disputa noastră locală. Considerăm că sunt profund incorecte şi imorale ameninţările şi calomniile pe care acest primar le proferează de atâţia ani la adresa unei persoane pe care în definitiv nu o cunoaşte şi care a finalizat cu succes două facultăţi, un master, doctoratul, precum şi mai multe cursuri de specializare (printre care unul la E.N.A. – Paris, ca bursier al Guvernului Franţei).
  4. Domnul primar spune că „portocalii fac mult rău în Blăjel”. Noi suntem de părere că dânsul, prin comportament şi nerealizări, a făcut ca Blăjelul să rămână mult în urma altor comune. Chiar dacă „reuşeşte” să câştige mereu alegerile locale, acest fapt e un câştig real doar pentru dânsul; în nici un caz pentru comunitate.

În schimb, noi am ajutat bisericile şi persoanele nevoiaşe din comună. În plus, am reuşit ca, în două emisiuni la TVR, să promovăm frumuseţile naturale ale comunei, precum şi consătenii talentaţi care alcătuiesc echipa de fotbal Atletic Păucea sau formaţia de muzică populară Cununa Blăjelului.

  1. În final, doresc să precizez că şi noi ne manifestăm „disponibilitatea de a stinge acest conflict”. Sperăm ca în proxima şedinţă a Consiliului Local, după ce se va aproba ordinea de zi, să nu mai fim nevoiţi să părăsim sala. Noi vrem ca şi în Blăjel legea să fie respectată!

 

Doresc să precizez că toate aceste aspecte îmi sunt cunoscute deoarece, până în anul 2008, am fost secretar al unităţii administrativ-teritoriale Blăjel. În acel an am fost nevoit să demisionez deoarece nu mai puteam tolera comportamentul abuziv al primarului Roman Toader! Din anul 2009 sunt consilier local, deşi ar fi trebuit să fiu încă după alegerile locale din iunie 2008, însă, întrucât în mod abuziv nu am fost validat de către comisia de validare loială primarului, a trebuit să-mi câştig acest drept şi în instanţa de judecată (!).

 

În sprijinul tuturor precizărilor făcute, vă punem la dispoziţie documentele necesare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*