Violonistul Erzhan Kulibaev a susținut un masterclass pentru elevii sibieni

Peste 100 de elevi și profesori de la Liceul de Artă din Sibiu s-au întâlnit ieri cu unul dintre cei mai captivanți și talentați violoniști, Erzhan Kulibaev, în cadrul unui eveniment special, organizat de Asociația Culturală Play.

foto: Andrei Crăciun

După concertul pe care l-a susținut luni, la Sala Thalia, în cadrul proiectului „Recitalurile George Enescu, la Sibiu”, Erzhan Kulibaev s-a hotărât să meargă a doua zi la Liceul de Artă pentru a împărtăși sfaturi celor mai tineri aspiranți la o carieră în muzică. „Este pentru prima dată când particip la Festivalul Enescu în calitate de invitat. Este un festival prestigios și interesant, mai ales datorită personalității lui Enescu. A fost un geniu, muzica lui este specială. Datorită acestui festival, lumea întreagă va ajunge să știe mai multe despre cultura României, despre muzica lui Enescu. Până acum, am fost de cinci ori în București, dar este prima dată când sunt la Sibiu. Mi-a făcut o deosebită plăcere să cânt pentru publicul de aici. A fost un public care a ascultat cu atenție. A fost un moment de tăcere așa de intens încât puteai auzi musca. Pentru un muzician este o adevărată plăcere să cânți într-o asemenea atmosferă. Cât despre întâlnirea cu copiii, începând din acest an sunt și profesor. Este o experiență nouă pentru mine și de câte ori am ocazia, îmi face plăcere să vorbesc cu colegi mai tineri, să îi ajut cu sfaturi. De exemplu, dacă ei interpretează ceva greșit, iar eu pot să îi ajut să rezolve această problemă, o fac cu bucurie. Cred că este utilă și pentru mine această experiență, ca profesor poți învăța lucruri noi de la fiecare student. De aceea, sunt mereu deschis spre a acorda ajutor dacă e cineva care are nevoie. Acum predau în Madrid, la o școală foarte bună, care oferă burse. Oricine dorește să studieze cu mine, este binevenit”, a declarat Erzhan Kulibaev după întâlnirea cu elevii.

foto: Andrei Crăciun

Directoarea Liceului de Artă din Sibiu, Daniela Sacarelis, a declarat că astfel de momente sunt rare și își dorește ca elevii prezenți la întâlnire să țină cont de toate sfaturile pe care Erzhan Kulibaev le-a oferit. „Cred că această întâlnire cu un mare muzician este pentru elevi, dar și pentru noi, profesorii, o experiență unică, un mare transfer de energie pozitivă. Îmi doresc ca elevii noștri să fi preluat de la acest mare artist multe lucruri bune care pot să îi ajute în cariera lor viitori de muzicieni, mai ales atunci când vor ajunge și ei pe marile scene ale țării și ale lumii”, a mărturisit Daniela Sacarelis.

Masterclass-ul susținut de Erzhan Kulibaev a fost organizat de Asociația Culturală Play.

Erzhan Kulibaev – unul dintre cei mai talentați tineri soliști de concert

Violonistul Erzhan Kulibaev este laureat al Concursului Internațional George Enescu 2016 și unul dintre artiștii tineri ai „The Violin Channel”. Concertele sale recente au inclus debuturi solo în prestigioase săli de concerte precum Carnegie Hall’s Stern Auditorium din New York, Mariinsky Theater Concert Hall din Sankt Petersburg, Biserica St. James Piccadilly din Londra, Auditorio Nacional din Madrid, Sony Center for Performing arts în Toronto sau Berlin Konzerthaus, „Opera Bastille” din Paris.

A început să cânte la vioară la vârsta de 6 ani. A absolvit Școala Centrală de Muzică Specială din Conservatorul de Stat din Moscova P. I. Ceaikovski. Din 2004, a studiat în clasa profesorului Zakhar Bron la Liceul de muzică Regina Sofia din Madrid. În 2006, 2010 și 2011 a fost recompensat cu o Diplomă de Onoare de către Regina Spaniei și a interpretat la Palatul Regal din Pardo. A finalizat studiile postuniversitare în clasa profesorului Pierre Amoyal la Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria).

foto: Andrei Crăciun

În prezent, Erzhan Kulibaev este profesor la Centro Superior de Enseñanza Musical Katarina Gurska. După ce a câștigat un „Premio Tango” pentru cea mai bună interpretare a unui tango argentinian la Concursul Internațional de Vioară de la Buenos Aires, Erzhan face propriile aranjamente ale muzicii lui Piazzolla și le interpretează la concerte.

Maxim Vengerov încheie „Recitalurile Enescu, la Sibiu”

Ultimul mare eveniment marca „Enescu” va avea loc la Sibiu, vineri, 22 septembrie. Unul dintre cei mai mari violoniști ai momentului, numit adesea cel mai mare interpret la coarde din lumea de astăzi, Maxim Vengerov, va cânta în premieră la Sibiu. Recitalul va avea loc la Sala Thalia, de la ora 19.00, cu casa închisă. Biletele  au fost epuizate de mai bine de două săptămâni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*