Video. Crăpături la unul din pilonii viaductului Aciliu, cel mai mare din țară, pe Autostrada Sibiu-Orăștie. Ce spune CNAIR ?

Pe unul din pilonii viaductului de la Aciliu de pe A1 Sibiu – Orăștie, cel mai înalt viaduct de autostradă din țară, au apărut fisuri și crăpături în tencuială, potrivit Monitorul de Cluj.

Foto: Captura YouTube

Compania de Drumuri spune că nu sunt probleme de stabilitate a podului și că pregătește o expertiză extinsă pe viaduct.

Jurnaliștii de la ziarulunirea.ro au publicat o filmare din dronă care surprinde starea avansată de degradare a viaductului. Pe filmare se vede cum pe pilonul 11 de pe sensul de mers Sebeș – Sibiu sunt fisuri, în special în partea de sus.

Sursa video: ziarul unirea.ro 

De asemenea, la sol sub viaduct, distrugerea aproape completă a sistemului de scurgere a apelor a cauzat crăpături imense, unele ajungând până la 2 metri adâncime.

Viaductul de la Aciliu are o lungime de aproape 1 kilometru și atinge o înălțime de 74 de metri, fiind cel mai înalt viaduct de autostradă din România. El a fost inaugurat în 2014, parte a Lotului 3 din Autostrada Orăștie – Sibiu. Constructorul a fost firma italiană Salini – Impregilo.

CNAIR pregătește o expertiză

„Se pregătește acum o expertiză extinsă pentru viaduct. Pănă la ora actuală nu sunt probleme de stabilitate a viaductului. Dar trebuie să vedem exact dacă și ce probleme sunt în mod real ca să putem interveni preventiv”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

„În baza expertizei se va realiza o documentație de avizare a lucrărilor de intervenții care va specifica toate lucrările necesare asigurării stării de viabilitate a viaductului”, a spus Șerbănescu.

Scurgerile sunt elemente expuse deteriorii din cauza faptului că „lucrează” într-un mediu umed, iar in perioadele de iarnă sunt expuse agenților degivranți utilizați pentru combaterea poleiului și a gheții, a mai spus reprezentantul CNAIR.

Lotul cu probleme, inaugurat în grabă înainte de alegeri

Lotul 3 a fost mereu cel cu probleme. Are o lungime de 22 de kilometri, a costat circa 137 milioane de euro și a fost construit de italienii de la Salini-Impregilo SpA.

A fost inaugurat în grabă de premierul Victor Ponta în 2014, fix înaintea alegerilor prezidențiale în care acesta candida. La nici 9 luni după, circulația avea să fie închisă din cauza problemelor apărute în asfalt.

Contractul cu Salini-Impregilo a fost reziliat în ianuarie 2016 și reconstrucția a fost realizată de către CNAIR în regie proprie.

O bucată întreagă de autostradă a fost demolată pe circa 200 de metri și reconstruită de la zero, iar traficul a fost redeschis un an mai târziu, în octombrie 2016.

Dincolo de acele probleme, în zona viaductului au fost semnalate mereu situații de alunecări de teren, iar imediat după viaduct, dealul Aciliu care practic a fost excavat în două să facă loc autostrăzii, a rămas unul instabil și cu riscuri de alunecări, în ciuda numeroaselor măsuri de protecție instalate de constructor și CNAIR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*