Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă. Expoziție la Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal organizează marți, 21 februarie 2023, ora 13:00, vernisajul expoziției „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă”, curatori Claudia Urduzia și Anca Nițoi. 

Foto: Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal păstrează în colecțiile sale numeroase obiecte ce reflectă viața oamenilor din alte timpuri. Foarte multe dintre aceste obiecte evocă viața sibienilor.

„Pe de o parte avem cronicile, care notează evenimentele de referință ca vizite regale sau imperiale, schimbarea primarilor, războaie, epidemii, dezastre naturale și execuții. Ele comprimă adesea un an din viața a câteva mii de oameni în câteva rânduri. Dar ce se întâmpla între rânduri, între două vizite de seamă, între două atacuri, între două dezastre naturale? Ce se întâmpla în viața cotidiană a urbei?”, transmit cei de la Muzeul Național Brukenthal.

Căutând definiția „cotidianului”, cei de la muzei găsesc următoarele explicații: de fiecare zi, zilnic, obișnuit, permanent.

Expoziția „Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă” încearcă să surprindă viața obișnuită, de fiecare zi, a sibienilor în epoca medievală și cea modernă, cu ajutorul obiectelor păstrate în colecțiile muzeului.

Generoasa temă avută în vedere și numeroasele obiecte-mărturie aflate la dispoziție se pot concentra pe câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare și relaxarea.

Muzeul Național Brukenthal: „Vă invităm să le descoperiți în următoarele două luni, în spațiul deopotrivă istoric și muzeal oferit de parterul turnului-locuință al Casei Altemberger”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*