Vernisajul expoziţiei „Nichita azi. Expoziție bibliofilă Mircia Dumitrescu” – vineri

Muzeul Național Brukenthal invită publicul la un moment artistic dedicat poetului Nichita Stănescu. Vernisajul expoziției va fi deschis de un recital extraordinar susținut de renumitul muzician Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu urmat de un recital de poezie susținut de actrița Mariana Mihu-Plier, de la Teatrul Național Radu Stanca.

 

Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției a declarat: ,,Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Sibiu pune în prim plan cartea-obiect intitulată Nichita azi. Astfel, în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite. Conform dorinței artistului, în urma expoziției organizată în vara anului 2021 la Muzeul Național Brukenthal, un exemplar din această carte va fi donat Muzeului sibian. Evenimentul dedicat lui Nichita Stănescu cu prilejul împlinirii a  89 de ani de la naștere de la Muzeul de Artă Contenporană va fi unul complex în care arta se va împleti cu poezia, iar muzica cu cartea.

Mircia Dumitrescu este un artist plin de forță și energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generații întregi de artiști cărora le-a câștigat admirația și recunoștința. E un artist profund care își găsește echivalentul în maeștrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziții în țară dintre care una la Muzeul Nțaional Brukenthal. În anul 2021 Președintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat cu Steaua României”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*