Vernisajul expoziției „Artă decorativă extrem-orientală. Colecția Dr. Eugen Worell”, vineri, 12 aprilie

Vineri, 12 aprilie, ora 14.00, la Palatul Brukenthal, Sala Arcadelor (Piața Mare, nr. 4, Sibiu), va avea loc vernisajul expoziției „Artă decorativă extrem-orientală. Colecția Dr. Eugen Worell”, curator dr. Adrian Luca.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Colecția de artă decorativă extrem-orientală aflată astăzi în Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se datorează unui medic militar, Dr. Eugen Worell (1884-1961), care a activat la Spitalul Militar din Sibiu și care, la începutul secolului XX, a ajutat la combaterea unei epidemii de ciumă pneumonică izbucnite în Manciuria și Mongolia.

Cu această ocazie, Dr. E. Worell, a format o valoroasă colecție exhaustivă de artă decorativă, reunind diferite obiecte de proveniență chineză, tibetană și japoneză, databile din sec. XV până la începutul sec. XX.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Colecția conține un număr de 117 piese, cu o structură tematică clasică, folosită în marile muzee europene ce au acest profil şi care îşi bazează patrimoniul pe colecţii realizate la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX.

Piesele acoperă domenii ce vizează viaţa spiritual religioasă, cea a obiceiurilor laice, piese decorative de agrementare a spaţiului de locuit, precum şi piese ce pun în valoare persoana umană subliniind anumite detalii ale vestimentaţiei şi coafurii acesteia, dar şi piese ce ţin de domeniul militar. Colecția a fost oferită Muzeului Național Brukenthal în anul 1964 de către soţia sa, dna. Maria Worell.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Accentul în realizarea acestei expoziții a fost pus pe acele piese care nu au mai fost expuse publicului, de o valoare istorică și estetică deosebită, multe dintre ele unicate în România. Porniți în această călătorie alături de noi pentru a descoperi valorile care au ghidat arta extrem orientală timp de mai multe secole în regiuni atât de puțin cunoscute, cum ar fi Tibet, China, Japonia etc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*