Vara își intră în drepturi. Ce ne așteaptă în următoarele două săptămâni

Vremea va deveni caldă în perioada următoare, iar temperaturile medii diurne vor ajunge și la 31 de grade Celsius în Banat, Crișana și Muntenia, și la 29 de grade Celsius în Transilvania, Maramureș, Moldova și Oltenia, în timp ce la nivel de precipitații acestea vor fi sub formă de averse în intervalul 5 – 9 iunie și 13 – 18 iunie, în aproape toate regiunile, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată astăzi, valabilă pentru perioada 5 – 18 iunie.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, media maximelor diurne va fi ridicată și se va situa între 27 și 29 de grade, apoi va scădea spre 22 de grade pe 8 iunie și, ulterior, va crește din nou, până la 27 — 28 de grade în intervalul 10 — 13 iunie. Ultimele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de un regim termic diurn apropiat de cel normal pentru perioada respectivă, concretizat prin temperaturi maxime de 25 — 26 de grade. Temperaturile nocturne vor scădea de la valori medii de 13 — 14 grade la începutul intervalului, până la 10 grade pe 9 și 10 iunie, iar apoi vor fi ușor mai ridicate și vor atinge, în medie, 11 — 12 grade, urmând a se menține în jurul acestor valori până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată mai ales între 5 și 8 iunie și între 13 și 18 iunie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ pe 7, 8 și 15 iunie.

La munte, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză nu vor fi variații termice semnificative. Astfel, între 5 și 7 iunie temperaturile medii diurne vor fi de 18 — 19 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă, pe 8 iunie vor scădea spre 14 grade, iar apoi vor crește din nou și, în intervalul 10 — 18 iunie, se vor situa între 16 și 18 grade. Media temperaturilor minime între 5 și 8 iunie va fi de 9 — 10 grade, în data de 9 iunie va scădea spre 6 grade, iar apoi, în perioada 10 — 18 iunie, se va situa între 8 și 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în intervalul 5 — 8 iunie și, din nou, între 13 și 18 iunie.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*