Val de tentative de fraudă propagat prin intermediul WhatsApp. Cum încearcă escrocii să fure datele și banii?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepționarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți pe WhatsApp.

Foto: freepik.com

Pe platforma WhatsApp a fost identificată o schemă nouă de înșelătorie.

Cum acționau infractorii?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a comunicat că în zilele recente s-au primit multiple notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la primirea de mesaje nesolicitate pe WhatsApp. Acestea sunt trimise de la persoane necunoscute. Mesajele au fost în principal redactate în limba engleză sau română.

Utilizatorii sunt redirecționați către canale de Telegram, unde infractorii cibernetici încearcă să obțină informații sensibile, cum ar fi datele bancare, de la aceștia.

În spatele mesajelor nesolicitate erau, de fapt, infractori cibernetici care încercau să convingă utilizatorii să ofere aprecieri unor postări pe platformele de socializare. De obicei, aceste postări constau în cinci clipuri pe YouTube sau TikTok, cu scopul de a primi o remunerație pentru acest serviciu.

Pentru a câștiga încrederea victimelor, escrocii trimiteau sume de bani în conturile utilizatorilor pentru a părea că oferta este legitimă. Pentru a obține acești bani, era necesar să confirmi realizarea task-ului printr-un cod într-un canal Telegram. Victimele erau încântate că, prin acțiuni simple, primeau sume între 10 și 50 de lei în doar câteva minute.

Ele erau încurajate să investească mai mult. De asemenea, erau invitate să se alăture unui grup de discuții pe Telegram. Aici, specialiști în investiții promiteau că vor ajuta la câștigarea unor sume mai mari.

Prin utilizarea tehnicilor de inginerie socială, indivizii care pretind a fi specialiști, dar sunt de fapt infractori cibernetici. Ei își propun să obțină date sensibile (cum ar fi informații personale sau de autentificare). Aceștia vizează și sume semnificative de bani de la potențialele victime, sub pretextul unor „investiții” promițătoare de profit rapid.

„Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că grupurile de Telegram către care sunt trimise potențialele victime au adunat deja audiente considerabile, unul dintre ele bifând 5000 de abonați, iar celălalt peste 10.000! Pe acel grup, așa cum se poate observa și din captura video, există multiple dovezi fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obține un profit și mai consistent”, a transmis DNSC.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*