Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Datele de eficacitate și siguranță, principala preocupare și termere a părinților în cazul vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, sunt foarte bune, acel risc de miocardită de care se teme toată lumea la copii fiind foarte, foarte mic, a declarat vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Astfel, în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la categoria 5-11 ani, s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze II administrate – pentru că după doza II s-au observat aceste cazuri. Practic, rata de raportare la băieți este de 4 cazuri la 1 milion față de rata de miocardită după COVID, la aceeași grupă de vârstă, care este de 1 la 1.600 de cazuri, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Deci cam aceasta este diferența. Iar în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, ușoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Începând din 26 ianuarie, vaccinarea anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani este posibilă și în România.

În platforma RO-Vaccinare sunt configurate deja cabinetele medicale pediatrice unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani și se pot face programări. Există un icon specific, P-PED, P de la Pfizer și PED de la pediatric, a precizat Valeriu Gheorghiță. Vaccinarea se va face numai cu vaccin Pfizer. Programările au început încă de joi și deja au fost făcute peste 1.500 de programări , a menționat Valeriu Gheorghiță.

În aceste cabinete vor avea acces doar copiii cu părinții sau reprezentantul lor legal.

Vaccinarea anti-COVID a celor mai mici dintre pacienți se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani.

Copiii care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane câți ar fi eligibili.

Autoritățile și-ar dori să fie vaccinați în primul rând copiii cu afecțiuni cronice, care au obezitate, afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații – sindromul Down, de pildă, crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19 – , diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii), pe care din păcate le întâlnim la această categorie de vârstă, a explicat Valeriu Gheorghiță.

La copii mai este o problemă, la adolescenți în general, acel sindrom inflamator antisistemic pediatric, care se întâmplă cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2, iar din acest punct de vedere, s-a observat foarte clar, pe o analiză publicată de Centrul american de Control al Bolilor, că vaccinurile au o eficiență de 91 la sută în prevenirea acestor cazuri de sindrom inflamator multisistemic pediatric. Mai mult decât atât, între cei care au avut nevoie de internare în terapie intensivă ca urmare a acestei complicații inflamatorii după COVID, niciunul nu era vaccinat. Aceste complicații apar la 2-6 săptămâni de la infecția cu SARS-CoV-2, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*