Vaccin la cerere

Campania de vaccinare anti-HPV revine în discuţie, după ce mai multe organizaţii ale societăţii civile solicită Ministerului Sănătăţii reluarea vaccinării.

 

„România a rămas una dintre puţinele ţări europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibilă în mod gratuit şi unde politica şi bâlbele unor miniştri ai sănătăţii care au preluat această campanie a condus la eşec. Nicăieri, în lume, o campanie naţională de vaccinare nu a fost oprită atât de brutal şi într-o asemenea manieră“. Afirmaţia le apărţine reprezentanţilor Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), care la cererea părinţilor solicită Ministerului începerea unei campanii de vaccinare la cerere

 

Apel la minister

 

Potrivit reprezenzanţilor ANPP, aceasta este „una din puţinele iniţiative ale societăţii civile la care Ministerul Sănătăţii a răspuns în mod favorabil“. Totodată, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, doctorul Florin Stamatin, susţine pornirea campaniei de vaccinare anti-HPV. „Considerăm că pentru a creşte acceptanţa şi încrederea în vaccinare, reprezentanţii ministerului şi cadrele medicale specializate trebuie să susţină şi să lanseze în acest an un program de vaccinare de acest tip, la cerere“, este de părere Stamatian.

 

1.600 de doze

 

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, anul trecut au fost depistate 61 de cazuri noi de cancer de col uterin pe lângă cele 1.325 existente, comparativ cu anul 2011, când s-au înregistrat 66 de noi cazuri. Campania de vaccinare a debutat în noiembrie 2009, iar la nivel local au fost administrate, până în decembrie 2012, 1.607 doze de vaccin. DSP Sibiu recomandă vaccinarea tuturor fetelor de 11-12 ani, dar pot fi vaccinate şi fetele de până la 9 ani. De asemenea, este recomandată şi tinerelor între 13 şi 26 de ani care nu şi-au început viaţa sexuală. Vaccinul se administrează în trei doze, a şase luni. Depistarea cancerului se face prin efectuarea testului Babeş-Papanicolau, nu înainte de 20 de ani, dar nici mai târziu de 30.

 

CIFRĂ  61

de sibience s-au îmbolnăvit anul trecut

 

Ministerul Sănătăţii ar urma să lanseze o nouă campanie de informare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*