Vă invităm la Mișcare în direcția descentralizării administrației publice! (P.E.)

Cât de multă Mișcare, cât să ajungă Populară și să poată determina schimbări legislative în Parlament.

Știm că toate marile partide promit, și au pretenția că fac asta. Dar ce vedem în realitate? Că un viceprim-ministru trebuie să vorbească direct cu ministrul Apărării ca să poată fi folosite, într-un oraș din țară, câteva paturi de terapie intensivă din Spitalul militar. Asta, în condiții de criză sanitară. În condițiile în care cel puțin 4 pacienți infectați cu Covid19 au fost transferați în alt județ, iar un alt pacient a decedat, la 60 de km distanță, pentru că nu era niciun pat liber la ATI în orașul respectiv.

Dacă aceeași situație se mai regăsește în alte câteva județe, cine cu cine vorbește? Căci, vicepremierul este acum de la o organizație politică din Sibiu. Sau, ar trebui să avem câte un vicepremier din fiecare județ? Sau, măcar câte un ministru din fiecare județ? Plus încă vreo șase pentru București. Să ne mai gândim și la faptul că realitatea politică ar putea face ca, într-o coaliție de guvernare, vicepremierul să fie de la un partid, ministrul apărării de la alt partid și să nu aibă o comunicare atât de bună și eficientă, iar rezultatul discuțiilor să nu fie unul la fel de fericit ca acum. Într-o asemenea situație, ar trebui vorbit cu premierul în exercițiu și poate chiar cu președintele țării? Până la urmă, de ce să nu vorbim și cu cineva de la Uniunea Europeană?

Soluția: descentralizare administrativă și reguli/proceduri clare, cu timpi de reacție standard, pentru colaborarea instituțională. Prima etapă, la nivel local, a două etapă, nivel local-nivel superior. Același lucru și în sens invers, în caz că județul, regiunea, Bucureștiul, oricine o fi nivelul ăla superior, are altceva de făcut tocmai atunci.

Așa putem să Mișcăm administrația publică în direcția interesului general, în slujba românilor! Așa credem că putem să Mișcăm România!

Programul politic al PMP în domeniul Administrației publice cuprinde:

 Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. PMP este singurul partid parlamentar care a susținut și a dorit în mod sincer revenirea la această procedură de alegeri pentru funcția de primar al unei localități.

Transparență totală în administrație. Publicarea online a tuturor contractelor și facturilor instituțiilor publice. Stop risipei din bani publici!

Digitalizarea României. PMP susține depunerea și eliberarea actelor electronic și extinderea la nivelul oricărei primării a proiectului de plăți online a tuturor taxelor și impozitelor prin programul www.ghișeul.ro;

Referendum pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul comunității. Orice primărie care vrea să angajeze un împrumut ce depășește 5% din bugetul local va cere acordul cetățenilor printr-un referendum online. Românii trebuie să participe direct la adoptarea deciziilor majore care afectează comunitatea în care trăiesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*