Va continua Alexandru Chituţă la cârma Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu? Actualul director nu știe dacă își dorește să participe la concursul de manager

Din luna septembrie a anului 2022, la conducerea Muzeului Național Brukenthal se află Alexandru Chituță, acesta ocupând funcția de manager interimar prin ordinul emis de Ministerul Culturii la data de 15 septembrie 2022. Înainte de a prelua conducerea, Alexandru Chituță a avut un istoric de 6 ani în cadrul Muzeului Brukenthal.

FOTO: Mesagerul de Sibiu

După mai bine 1 an de coordonare a activității muzeului, Chituță se poate lăuda cu un palmares important, evenimentele și expozițiile organizate de Muzeul Brukenthal sunt într-o continuă expansiune. Reamintim că sezonul acesta a avut loc pentru prima dată Christmas at the Palace, târgul de Crăciun din curtea muzeului. Tot în timpul actualului mandat, s-au lansat parfumurile marca Muzeului Național Brukenthal.

Înscrierea la concurs, o nebuloasă și pentru Chituță

Deși încă nu se știe nimic despre organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță nu se grăbește să ocupe definitiv scaunul de director, ba mai mult încă nu este sigur că își dorește acest lucru. Pentru că este un om al faptelor, își dorește ca planul său managerial să aducă un plus atât muzeului pe care îl conduce, cât și culturii naționale. „Așa cum am spus anul trecut, la Sibiu, nu m-am hotărât dacă voi participa sau nu la concursul organizat pentru Muzeul Național Brukenthal, și am spus anul trecut foarte clar. Voi participa la concurs dacă există diferite chestiuni sigure legate de ce înseamnă modernizarea Muzeului Național Brukenthal. Nu sunt un om care să ocupe doar o funcție fără a aduce un plusvaloare acolo unde lucrează. Dacă voi analiza când se scoate concursul care sunt unele lucruri trasate și dacă există posibilitatea de a face ceva important la Muzeul Național Brukenthal, voi participa la concurs”, a menționat Alexandru Chituță.

Una dintre problemele care stă la baza acestei incertitudini este retrocedarea Palatului Brukenthal, retrocedare care a avut loc în urmă cu 19 ani. „Deocamdată există o discuție importantă și există o comisie cu Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor, Muzeul Național Brukenthal și Parohia Evanghelică pentru a realiza o hotărâre de guvern cu ce înseamnă Muzeul Național Brukenthal în urma retrocedării Palatului. Din 2005 s-a promis că se va face o hotărâre de guvern care să stabilească foarte clar care sunt obligațiile Parohiei Evanghelice C.A. din Sibiu, care sunt obligațiile de stat.”, a declarat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal Sibiu. Încă nu există date concrete privind această hotărâre de guvern, însă Chituță speră ca în primăvara acestui an să se limpezească lucrurile. Totodată, actualul director a explicat faptul că responsabilitatea de manager al Muzeului Național Brukenthal este diferită față de cea a unui manager la o altă instituție, deoarece acesta răspunde atât în fața angajatorului, și anume Ministerul Culturii, cât și în fața Parohiei Evanghelice, instituție care dă în comodat palatul și aproximativ 200.000 de piese.

Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*