USR și FDGR strâng semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”

Strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” începe la Sibiu, mâine, 31 martie, de la ora 10.

USR Sibiu și președintele USR, deputatul Dan Barna, invită sibienii la cortul din fața magazinului Dumbrava, să semneze pentru inițiativa care are ca scop modificarea Constituție pentru a interzice persoanelor condamnate penal și celor care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.

Demersului i s-a alăturat și Forumul German. „Noi vom lansa o campanie de newsletter, prin e-mail, prin care îi vom invita pe toți membrii și simpatizanții noștri să strângă semnături, de la familiile lor și în comunitățile unde locuiesc”, a declarat președintele FDGR, Paul-Jurgen Porr.

USR Sibiu și-a propus să depășească pragul de 25.000 de semnături alocate pentru județul Sibiu. În prima lună se vor strânge semnături atât la cortul amplasat în fața magazinului Dumbrava, de luni până duminică, de la ora 8 la ora 20, cât și la sediul USR Sibiu de pe B-dul Victoriei, nr. 14, de luni până vineri, de la ora 9 la ora 14. Timp de șase luni, inițiativa cetățenească trebuie să strângă 500.000 de semnături valabile, la nivel național, în cel puțin 21 de județe, însă Barna și-a exprimat convingerea că se vor strânge chiar un milion de semnături.

„Este regretabil că în România, în anul 2018, este necesară o inițiativă care trebuie să reglementeze un lucru foarte firesc, să nu existe oameni condamnați penal în funcții publice. Consider că drumul spre România modernă și prosperă, pe care ne-o dorim cu toții, nu se poate construi sub conducerea celor certați cu legea și, de aceea, susținem inițiativa cetățenească «Fără penali în funcții publice»”, a declarat Adrian Echert, președintele USR Sibiu.

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” are ca scop modificarea articolul 37 din Constituție care reglementează dreptul de a fi ales, prin adăugarea unui nou alineat: „(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Dan Barna a deschis lista de semnături de la Sibiu

„Considerăm că, în societatea din România, nivelul de cultură politică și de moralitate este atât de coborât, din păcate, încât face dezirabilă secvența ca persoane condamnate penal – nu vorbesc de persoane urmărite penal – să ne conducă. Ștacheta minimei moralității a fost coborâtă foarte jos în regimul Dragnea. Sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice și care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali, care le decid viitorul. Inițiativa este pentru ei. Astăzi în conferința de presă națională am avut onoarea să deschid lista de semnături pentru Sibiu și invit toți cetățenii să semneze pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, precizează Dan Barna, președinte USR și deputat de Sibiu.

Barna a semnat primul pe lista de la Sibiu, iar a doua semnătură a fost cea a președintelui FDGR, Paul-Jurgen Porr.

Printre membrii comitetului de inițiativă prezidat de avocatul Mihai Badea se numără filosoful și eseistul Mihai Șora; filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul și membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Fabritius; precum și alți cetățeni implicați în acțiuni civice.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*