”Urcatu` oilor la munte”, duminică, la Tălmăcel

Satul Tălmăcel va găzdui duminică festivalul ”Urcatu` oilor la munte”, dedicat tradiției urcatului oilor la munte, practicată încă de oierii din regiune. Acesta este primul eveniment din cadrul proictului ”România cu Bun Gust”.

Foto: Asociația Română despre Mâncare

Asociația Română despre Mâncare aduce în atenția publicului în această vară o serie de proiecte culinare care celebrează cultura și diversitatea gastronomică sub titulatura ”România cu Bun Gust”. Primul eveniment al seriei, intitulat ”Urcatu` oilor la munte”, va avea loc pe data de 28 mai 2023 în pitorescul sat Tălmăcel din județul Sibiu. Festivalul va începe la ora 12.30 și se va desfășura până la orele 20.00.

Evenimentul este dedicat tradiției urcatului oilor la munte practicată încă de oierii din Tălmăcel și din întreaga regiune.

Acțiunile din cadrul proiectului urmăresc să susțină și să promoveze crescătorii de oi din zona Tălmaciu și implicit, micii producători locali.

”Urcatu` oilor la munte” este un proiect dedicat atât sibienilor, cât și turiștilor care doresc să descopere tradițiile autentice ale lumii satului românesc de la munte, așa cum sunt ele păstrate și transmise din moși strămoși.

”Urcatul oilor la munte rămâne până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală care are loc la începutul lunii mai, odată cu formarea stânelor, alcătuirea cârdurilor de oi, marcarea, tocmirea ciobanilor și deplasarea turmelor către zonele de pășunat din timpul verii.

Publicul participant în cadrul proiectului va avea ocazia unică de a trăi momente autentice ale vieții de la sat, de a purta discuții cu crescătorii de oi din Tălmăcel despre această sărbătoare importantă a satului, despre preparatele din lapte de oaie și chiar de a arvuni anumite produse pentru a le achiziționa în toamnă, când ciobanii coboară cu oile” spun organizatorii evenimentului.

Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală și Programul Acțiunilor pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității Locale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*